Йордан Йовков е душата, светецът на българската литература, заяви в Добрич най-новият носител на националната награда на името на класика

Добрич - Йордан Йовков - годишнина
Снимка: БТА
BOBSTH 19:40:01 20-11-2020
GI1937BO.028
Добрич - Йордан Йовков - национална награда

Йордан Йовков е душата, светецът на българската литература, заяви в Добрич най-новият носител на националната награда на името на класика


Добрич, 20 ноември /Юлияна Христова, БТА/
Йордан Йовков е душата, той е светецът на българската литература, заяви най-новият носител на националната литературна награда на името на класика - белетристът Деян Енев. На тържествена церемония кметът на Добрич Йордан Йорданов връчи приза на писателя, признат за забележителен автор на късия разказ с издадени многобройни книги - "Четиво за нощен влак", "Конско евангелие", "По закона на писателя" и други.
Националната литературна награда, която е учредена от община Добрич и има вече пет десетилетия история, се връчва за 140-годишнината от рождението на Йордан Йовков.
Отличието за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство тази година се присъжда на професор д.ф.н. Милена Кирова, преподавател в Софийския университет. Честването на Йордан Йовков тази година е особено - в контекста на многонационална криза, отбелязва професор Кирова в приветствието си за тържеството, което поради отсъствието й бе прочетено от друг литературовед. По думите на носителката на отличието Йовков ни е нужен днес като алтернатива на страха и тревогата, породени от ежедневните обстоятелства, като обещание, че ще намерим изход от колективната криза.
/ГИ/