Апелативният съд в Бургас потвърди присъдата на възрастна жена за предумишлено убийство на бившия й съпруг

Апелативният съд в Бургас потвърди присъдата на възрастна жена за предумишлено убийство на бившия й съпруг

BOBSTH 17:02:31 20-11-2020
GI1700BO.016
Бургас - убийство - присъда

Апелативният съд в Бургас потвърди присъдата на възрастна жена за предумишлено убийство на бившия й съпруг


Бургас, 20 ноември /Галя Тенева, БТА/
Апелативни магистрати в Бургас потвърдиха 17-годишната ефективната присъда на Веселина Гинева /68 г/, умишлено умъртвила бившия си съпруг. Същата в продължение на година е държала Димитър Миразчиев заключен в апартамент и през този период с користна цел и по особено мъчителен начин, предумишлено го умъртвила като системно не му давала храна, вода, необходимите за заболяването му лекарства, оставяла го в безпомощно състояние, лишавала го от медицинска помощ. Мъжът е починал в жилището. Това съобщиха от Апелативния съд в Бургас.
След смъртта, Гинева е укрила трупа в Морската градина в Бургас. В продължение на две години Гинева е теглила с пълномощно пенсията на починалия. Парите, които Веселина Гинева е изтеглила и с които е ощетила НОИ, са в общ размер на 21 830 лева и според квалификацията на престъплението е "причинена вреда в големи размери".
На подсъдимата е наложен първоначален строг режим за изтърпяването на наказанието.
Въззивната инстанция е намерила, че безспорно и категорично е доказано авторството на престъпленията, механизмът на извършването им, причината за настъпването на смъртта на пострадалия - системно недохранване и обезводняване. Категорично е установено, че смъртта на мъжа не е в резултат на заболяване.
Доказателствата по делото установяват, че Димитър Миразчиев е изпитвал непрекъснато глад, жажда и болка. Това се потвърждава от бележките, които собственоръчно е писал, и е хвърлял през прозореца на съседи.
След като е укрила трупа в контейнер, Гинева е заблуждавала всички, че е настанила бившия си съпруг в дом за стари хора.
Решението на Апелативен съд - Бургас подлежи на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд в петнадесетдневен срок.

/ГИ/