В Ловешка област не може да има болница, определена само за пациенти с коронавирус

В  Ловешка област не може да има болница, определена само за пациенти с коронавирус

BOBSTH 16:28:02 20-11-2020
IS1626BO.022
Ловеч - щаб - болници

В Ловешка област не може да има болница, определена само за пациенти с коронавирус


Ловеч, 20 ноември /Даниела Балабанова, БТА/
В Ловешка област не може да има болници, в които да се лекуват само пациенти с коронавирус, както и такива, които да останат само за лечение на други заболявания. С такова становище до министъра на здравеопазването са излезли членовете на Областния кризисен щаб по здравеопазване в Ловеч, съобщи за БТА областният управител Ваня Събчева.
"В нашата област този модел не може да бъде приложен. Само в Троян има две болници - МБАЛ и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести, където може да бъде приложен, но в другите общини това няма как да стане", добави Събчева.
По думите й многопрофилната болница в Ловеч не може да бъде определена само за лечение на пациенти с Ковид, тъй като няма къде населението да се лекува от други заболявания. МБАЛ - Троян е малка, другите болници в областта също са претоварени.
"Затова се обединихме в решението състоянието да остане, както е към момента. Трудно една болница може да остане "чиста", тъй като може да постъпи пациент, който след това да се окаже с коронавирус", посочи областният управител.
Тя каза още, че на заседанието е обсъден и въпросът за липсата на медицински персонал. Щабът ще поиска от министъра на здравеопазването да бъдат командировани медицински сестри от Държавната психиатрична болница в Ловеч в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", а от Държавната психиатрична болница в Карлуково - в МБАЛ - Луковит.
Другото предложение до министъра е да задължи УМБАЛ - Плевен да приема пациентите от Ловешка област, които имат нужда от интензивно лечение. Това да продължи до възстановяване дейността на Интензивното отделение в ловешката болница, което затвори заради висока заболеваемост сред персонала.

/ИС/