Унгарски писатели и световни композитори вдъхновяват спектакъла "Утайка от кафе в ла минор"

Унгарски писатели и световни композитори вдъхновяват спектакъла "Утайка от кафе в ла минор"

BOBSTH 13:29:01 19-11-2020
GI1326BO.040
култура - театър - премиера

Унгарски писатели и световни композитори вдъхновяват спектакъла "Утайка от кафе в ла минор"


София, 19 ноември /Даниел Стоянов, БТА/
Премиерата на пиесата "Утайка от кафе в ла минор", вдъхновена от унгарски творби, ще се състои на 27 ноември, съобщиха от Унгарския културен институт - домакин на събитието.
В представлението участват Йоана Ламбрева, Ева Тепавичарова и Дарин Ламбрев. Мултимедията е на Слави Георгиев.
"Това е необичаен спектакъл, разказва режисьорът Николай Ламбрев-Михайловски. В него изповедите на героите, диалозите, конфликтите преливат в изпълнения на живо на клавирни творби от Лист, Шопен, Шуман, Менделсон, Рахманинов, творби за виолончело на Дворжак".
Думите и музиката свързват младата учителка по пиано Марта, нейната майка - забележителна оперна певица с име по световните сцени и брат й - млад талантлив виолончелист в експресивна, богата на емоционални нюанси картина. Марта непрекъснато чете, избира си пасажи от прочетеното, чийто философски заряд й дава вдъхновението и свободата да осмисля битието.
В своята емоционална самота тя търси в книгите и пианото истината за себе си като човек, но все нещо не й достига. "Сложни са взаимоотношенията с майка й, една интересна жена, доказала себе си в изкуството, но прекъснала връзката с децата си, допълва режисьорът. Марта решава да стигне до същината на собственото си аз чрез пътуване в сънищата. Живее два живота - в реалността и в съня. Кой от тях е истинският? Нейната тревожна и чувствителна душа я провокира непрекъснато в оценката на живота и морала на съществуването в днешния свят, в който самотата за мислещия човек е неизбежна аура".
Спектакълът е вдъхновен от унгарските писатели Михай Бабич - "Халифът щърк", Дьорд Драгоман - "Клада", Кристина Тот - "Баркод", Едина Сворен - "Брудершафт", Янош Лацкфи - "Унгарски бивалици и небивалици", Шандор Мараи - "Четирите сезона", и Шандор Чори - "Добро утро, свят".

/ГИ/