Книга-албум представя постиженията на Държавната опера в Русе

Книга-албум представя постиженията на Държавната опера в Русе

BOBSTH 14:18:01 17-11-2020
MH1416BO.030
Русе - опера - книга

Книга-албум представя постиженията на Държавната опера в Русе


Русе, 17 ноември /Мартин Пенев, БТА/
Книгата-албум "Сто години Русенски оперен театър" предстои да излезе скоро от печат. Това съобщиха от Държавната опера в крайдунавския град.
Изданието е посветено на историята на Русенската опера, а поводът е 70-годишнината от създаването на културния институт, която бе отбелязана миналата година.
Книгата-албум е колективно дело. В осъществяването на проекта доброволно са участвали творци-ветерани и верни дългогодишни почитатели на операта, свързани с историята й.
В луксозното издание са поместени повече от 200 фотографии от архива на Русенската опера, попълван от датата на нейното създаване - 27 ноември 1947 година.
"Снимките са хронологично подредени от първия оперен спектакъл на Русенската оперна дружба, състоял се през 1919 г., който бележи началото на стогодишната история на оперното дело в Русе. Хронологията продължава до юбилейния спектакъл на операта "Травиата" от началото на юбилейния сезон 2019-2020 година", обясняват от културния институт.
В книгата е отделено внимание и върху изявите на Русенската филхармония. Съставен е и каталог със звукозаписи и със задграничните турнета на съставите на оперния театър.
Издаването на книгата се финансира по програма "Култура" на община Русе. Партньори по проекта са международното дружество "Елиас Канети" и агенция "Държавни архиви". Финансова подкрепа е оказана и от Съюза на българските музикални и танцови дейци.
/МХ/