Преслава Виденова получи "Златното яйце" на конкурса за поезия "Веселин Ханчев"

Преслава Виденова получи  "Златното яйце" на конкурса за поезия "Веселин Ханчев"

BOBSTH 10:38:01 31-10-2020
GI1036BO.010
Стара Загора - конкурс - поезията

Преслава Виденова получи "Златното яйце" на конкурса за поезия "Веселин Ханчев"


Стара Загора, 31 октомври /Румяна Лечева, БТА
Националният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" излъчи своя 37-ми победител. Това стана на церемония в Регионалния исторически музей. С Голямата награда - статуетка "Златното яйце" и отпечатване на първа стихосбирка журито отличи Преслава Виденова от Варна за стихотворението "Тихата планета". Тя беше избрана сред рекорден брой участници - 142 млади дарования се бориха за статуетката и издаване на дебютна книга. Участниците в журито Ина Иванова, Иво Рафаилов и Васил Видински споделиха, че са прочели стотици стихотворения и трудно са определили най-добрите, защото цялостното представяне е било на високо ниво. "И тази година добрата поезия си личеше отдалеч, сблъскахме се с утвърдени почерци и собствен стил", обясниха още представителите на журито.
Иво Рафаилов представи стихосбирката "Навици" на Габриела Манова, носител на Голямата награда от тридесет и шестото издание на конкурса. "Много важно в поезията на Габриела е, че вечността в стихотворенията е в безкрайността на настоящия момент и неговата несвършваща повторяемост", представи изданието Рафаилов. "Нейната поезия ни казва, че ние имаме само своето сега и може би част от миналото си, но тази част от която се отдалечаваме безвъзвратно", изтъкна Иво Рафаилов.
"Националният младежки литературен конкурс "Веселин Ханчев" се утвърди като един от многолюдните литературни празници", подчерта в словото си Диана Атанасова, директор на дирекция "Култура". Днес следобед ще се проведе традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито.
/ГИ/