Фондация "Тинузавър" учредява стипендии за даровити деца и за учители в малките населени места

Фондация "Тинузавър" учредява стипендии за даровити деца и за учители в малките населени места

BOBSTH 12:40:02 26-10-2020
GI1238BO.017
Велико Търново - Тинузавър - пресконференция

Фондация "Тинузавър" учредява стипендии за даровити деца и за учители в малките населени места


Велико Търново, 26 октомври/Марина Петрова, БТА/
Фондация "Тинузавър" учредява стипендии за даровити деца и за учители в малките населени места, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Невен Боянов, председател на Управителния съвет на фондацията. Той припомни, че "Тинузавър" е платформа за обучение по програмиране, и природни науки, съобразена със съвременните STEM образователни технологии и методики, създадена през 2013 година.
В тазгодишното издание на конкурса "Промяната" екипът на "Тинузавър" беше финалист. Решихме по-голямата част от средствата, които получихме в надпреварата, които са в размер на 15 хиляди лева, да учредим като частични стипендии за децата, които имат интереси към електрониката, компютърните технологии, работата с микроконтролери, вградени устройства, роботика, икономика, предприемачество и изкуства, но нямат достатъчно средства за инвестиции в образованието си, посочи Боянов. Със средствата, които постъпват към фондацията, ще бъдат покривани част от обученията за повишаване квалификацията и знанията на преподаватели. Интензивните курсове за учители ще са десетдневни, а за учениците и студентите ще бъдат по 20 учебни часа в рамките на учебния срок и семестър. Вече е започнал курс за учители от Павликени и Козлодуй, а занятията се провеждат онлайн, уточниха от организацията.
Критериите за кандидатстване са съобразени с интересите на младите хора, техния успех в училище, постиженията им в различни състезания, броя на отсъствията в училище, както и дохода в семейството, посочи Ваня Димитрова, член на Обществения борд към фондацията.
От началото на 2020 г. курсовете и обученията са се преориентирали изцяло онлайн. От месец май експертите от платформата организират открити безплатни онлайн уроци в училища в цялата страна на тема "Програмиране, математика, физика и професиите на бъдещето".

/ГИ/