В Бургас ще бъдат разкрити два буферни центъра за пациенти със съмнения за COVID-19

В Бургас ще бъдат разкрити два буферни центъра за пациенти със съмнения за COVID-19

BOBSTH 18:25:31 22-10-2020
GI1823BO.036
Бургас - коронавирус

В Бургас ще бъдат разкрити два буферни центъра за пациенти със съмнения за COVID-19


Бургас, 22 октомври /Галя Тенева, БТА/
В Бургас от понеделник ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центъра, които ще диагностицират и насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за COVID-19. Това съобщи кметът на Община Бургас Димитър Николов след среща с директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/д-р Георги Паздеров, директора на Регионалната здравна каса д-р Лъчезар Томов, директора на Центъра за Спешна медицинска помощ д-р Асен Кърджиев, декана на Медицинския факултет в града доц. д-р Цветан Велинов, собственици и управители на медицинските заведения в града.
Двата буферни центъра ще имат на разположение лекар, медицинска сестра и рентгенолог. Те ще са разположени в Диагностичните-консултативни центрове "Свети Георги Победеносец" и "Ел Масри". До средата на следващата седмица ще се осигури и денонощен режим на работата им.
Целта на разкриването на буферните центрове е да се диагностицират пациенти със съмнения за COVID-19, като се определя, кои от тях са за домашно лечение и за кои се налага хоспитализация. На място ще се правят и ПСР тестове, а екипите в двете звена ще са в постоянна връзка с четирите болници, където в момента извършват прием на болни с COVID-19 - държавната УМБАЛ и три частни болници. Така ще могат да насочват чрез Центъра за спешна медицинска помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат специалисти от доболничната помощ в Бургас, информира кметът. Той каза, че целта е да се избегне лутането на пациенти от едно здравно заведение в друго, да се консултират хората с лека симптоматика, така че да се намали наплива към големите болници, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-вече да се намали стресът на гражданите.
И двата центъра ще бъдат контролирани и ще работят по спуснат от РЗИ алгоритъм за симптоматика, лечение, необходимост от хоспитализация или от домашно лечение.
Кметът на Бургас ще разговаря с директора на Областната дирекция на МВР в града Калоян Калоянов за разпределението на полицейски патрули около двата центъра за обезпечаване сигурността на медиците и спокойствието на пациентите.
От следващата седмица леглата на УМБАЛ-Бургас ще бъдат увеличени с още 20 със заповед на директора на РЗИ.
По време на срещата собственици и управители на няколко болници в града са изразили готовност при необходимост да се включат в обслужването на пациенти с КОВИД-19 чрез разширяване на мрежата от здравни заведения, които ги лекуват. Представителите на бургаските болници се договорили да си сътрудничат при намирането на специалисти за COVID-19 отделенията.
Предстои разговор на кмета Димитър Николов с проф. д-р Христо Бозов, декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи, за включването на студенти последен курс в оперативната работа на здравните заведения в Бургас при тяхно желание.
Община Бургас е закупила достатъчно количества медицински консумативи и екипировка, които да предостави на нуждаещите се здравни заведения.
Общинската дезинфекционна станция извършва ускорена дезинфекция на автобуси и спирки, улици, публични пространства, входове на обществени сгради и болници. Извършват се постоянни проверки на търговски обекти за предпазни маски, дезинфекция и спазване на дистанция./ГИ/