Синдикалисти от КНСБ обсъждаха "Зелената сделка" в Мини "Марица-изток"

Синдикалисти от КНСБ обсъждаха "Зелената сделка" в Мини "Марица-изток"

BOBSTH 11:58:02 21-10-2020
GI1156BO.024
Раднево - КНСБ - Мини "Марица-изток"

Синдикалисти от КНСБ обсъждаха "Зелената сделка" в Мини "Марица-изток"


Раднево, 21 октомври /Румяна Лечева, БТА/
Програмата за развитието на най-голямото държавно въгледобивно дружество "Мини Марица-изток" ЕАД, за следващите пет години и "Зелената сделка" са обсъждали днес на работна среща лидерът на КНСБ Пламен Димитров с председателя на Федерацията на независимия синдикат на миньорите Валентин Вълчев, регионалните лидери на КНСБ в Стара Загора и Раднево и представители на организациите на синдиката в "Мини Марица-изток" ЕАД. Това съобщават от пресцентъра на най-голямото въгледобивно държавно дружество в нашата страна.
КНСБ иска ясен и гарантиран ресурс за региона, в съответствие с финансовата обезпеченост с европейски средства за регионите в преход. Заедно с КТ "Подкрепа" искат среща с консултанта, който предстои да бъде избран, за подготовката на националния план за регионите в преход, е обявил лидерът на синдиката Пламен Димитров.
Като положителен резултат от работата на правителството са отчетени мярката 60/40 за подпомагане на българската икономика в условията на Ковид-19. Вливането на средства от цената на емисиите във Фонда "Сигурност на електроенергийната система". Валентин Вълчев е изтъкнал, че дружеството трябва да бъде запазено като еталон за страната в колективното трудово договаряне и социалния диалог.
Пламен Димитров е представил Института за устойчиво развитие, който ще бъде създаден в Тракийския университет, по инициатива на КНСБ. Идейният проект ще бъде представен в началото на ноември. В него ще работят както учени от Тракийския университет, така и българи, които от години работят в Изследователския институт на Европейската комисия. Заедно с немски специалисти в новия институт ще бъде подготвен Териториален план за справедлив преход. В Германия има институти с положителен опит при реализация на преходната дейност, подкрепена финансово от европейски фондове, е подчертал лидерът на КНСБ.

/ГИ/