В Габрово гостува изложба на непоказвани оригинални илюстрацииот първото издание на романа "Под игото"

В Габрово гостува изложба на непоказвани оригинални илюстрацииот първото издание на романа "Под игото"

BOBSTH 16:14:31 18-10-2020
RM1612BO.005
Габрово - драматичен театър - изложба

В Габрово гостува изложба на непоказвани оригинални илюстрации
от първото издание на романа "Под игото"


Габрово, 18 октомври /Велина Махлебашева, БТА/
В Габрово гостува изложба на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", която представя непоказвани оригинални илюстрации от първото издание на романа "Под игото". Поводът е премиерата на спектакъла "Под игото - 1894-та" на габровския драматичен театър. Темата на изложбата е и една от водещите теми в сюжетната линия на постановката. Експозицията в кулоарите на театъра може да бъде разгледана в работните дни до 22 октомври, от 10 до 19 часа. Това съобщи експертът по "Връзки с обществеността" в културната институция Меглена Златева.
Посетителите ще се натъкнат на интересни факти около илюстрациите в романа "Под игото", рисувани от художниците Иван (Ян) Мърквичка, Антон Митов, Антони Пиотровски и Йозеф Обербауер. Първото самостоятелно издание, отпечатано през 1894 г. от Тодор Чипев, е първата книга с илюстрации в следосвобожденска България и съдържа 25 изображения.
Изложбата, озаглавена "Зад кулисите на "Под игото", е посветена на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов. За първи път е била представена пред публика на 11 май тази година, когато е патронният празник на Националната библиотека.

/РУМ/