Пред съда в Плевен застават двама, вземали пари за "упражняване на влияние в затвора"

Пред съда в Плевен застават двама, вземали пари за "упражняване на влияние в затвора"

BOBSTH 14:44:31 18-10-2020
PP1442BO.024
Плевен - съд - наказателно дело

Пред съда в Плевен застават двама,
вземали пари за "упражняване
на влияние в затвора"


Плевен, 18 октомври /Малин Решовски, БТА/
Състав на Плевенския окръжен съд утре ще разгледа наказателно дело срещу двама мъже, вземали пари с обещания за "упражняване на влияние в затвора", съобщиха от пресцентъра на съда.
Обвинителният акт е внесен от Окръжната прокуратура в Плевен. Според разследването първият обвиняем, за времето от септември до ноември миналата година, сам и в съучастие с другия подсъдим, е поискал от различни хора 13 500 лева. От тях е приел 8000 лева, "за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице в затвора" - за награждаване с отпуск на затворник, за определяне на вида на наказание за извършено нарушение от лишен от свобода, за изготвяне на положителни становища за предсрочно освобождаване от затвора и други.
Със същия обвинителен акт съучастникът му е обвинен, че е предложил парична облага на първия обвиняем, в качеството му на лице, което твърди, че "може да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице в затвора", по повод на изтърпявано наказание "лишаване от свобода" от сина му. Вторият обвиняем поискал 6500 лева, от които приел и предал 1000 лева на първия.
Делото е насрочено за 9.30 часа.
/ПП/