В Кюстендил беше открита изложба с творби от 20-то издание на пленера "Св. Лука"

В Кюстендил беше открита изложба с творби от 20-то издание на пленера "Св. Лука"

BOBSTH 13:51:01 18-10-2020
PP1349BO.017
Кюстендил - пленер - художници

В Кюстендил беше открита изложба
с творби от 20-то издание
на пленера "Св. Лука"


Кюстендил, 18 октомври /Елица Иванова, БТА/
Изложба от 20-то издание на пленера "Свети Лука" беше открита днес в незастроената част на художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. Представени са около 40 творби на участниците, създадени от 11 до 18 октомври. Експозицията се открива традиционно в деня на Св. Лука, който се приема за покровител на художниците.
Творческият форум "Св. Лука" беше създаден през 1993 г. от Дружеството на художниците в Кюстендил и беше възстановен преди две години след кратко прекъсване.
Тази година, заради извънредната обстановка, участници в пленера са единствено творци от България. В продължение на седмица авторите работиха в комплекса "Тихият кът" в с. Слокощица, а днес представиха пред публика своите произведения.
През годините в пленера са участвали над 240 утвърдени творци от България, Франция, Великобритания, Германия, Австрия, Полша, Чехия, Русия и други държави, каза председателят на дружеството и инициатор на пленера Георги Андонов. До този момент творческото сдружение е дарило 240 картини на художествената галерия в града и близо 100 - на община Кюстендил.
/ПП/