На епархийските избори утре в Силистра ще бъдат определени двамата кандидати, от които на 25 октомври Светият синод ще избере новия Доростолски митрополит

На епархийските избори утре в Силистра ще бъдат определени двамата кандидати, от които на 25 октомври Светият синод ще избере новия Доростолски митрополит

BOBSTH 17:54:31 17-10-2020
PP1752BO.006
БПЦ - епархийски избори - Доростолски митрополит

На епархийските избори утре в Силистра ще бъдат определени двамата кандидати, от които на 25 октомври Светият синод
ще избере новия Доростолски митрополит


София, 17 октомври /Димитрина Ветова, БТА/
В неделя, 18 октомври, в Силистра, ще се състоят епархийските избори за нов Доростолски митрополит. Излъчените от овдовялата епархия избиратели ще се съберат в катедралния храм на града "Св. апостоли Петър и Павел", съобщиха от Българската патриаршия.
Изборният ден ще започне с отслужването на Света литургия, в която ще участват свещенослужители от епархията, начело с наместника на овдовелия митрополитски престол - Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.
След богослужението епархийските избиратели от духовните околии на епархията ще се оттеглят в сградата на Доростолската митрополия и след молитва към Бога ще пристъпят към избора. От предоставената им от Светия синод листа на достойните епископи - кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двамата епископи, събрали повече от половината от гласовете им.
Листата за избора включва епископите: Велички Сионий, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей, Мелнишки Герасим и Константийски Яков.
За направения избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия синод за разглеждане.
Ако Светият синод на заседанието си на 24 октомври, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация, счете избора за валиден и организиран по надлежния ред, в следващата неделя - 25 октомври, ще се състои и каноничният избор. На него от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод, начело със Светейшия патриарх Неофит, ще изберат и утвърдят новия Доростолски митрополит./ПП/