Не виждам повод за притеснения и допълнителна реорганизация, каза в Търговище министър Костадин Ангелов

Не виждам повод за притеснения и допълнителна реорганизация, каза в Търговище министър Костадин Ангелов

BOBSTH 17:50:01 17-10-2020
PP1748BO.005
Търговище - здравеопазване - Костадин Ангелов

Не виждам повод за притеснения и допълнителна реорганизация, каза в Търговище
министър Костадин Ангелов


Търговище, 17 октомври /Боряна Димитрова, БТА/
Не виждам повод за притеснения и допълнителна реорганизация, каза в Търговище министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той бе в региона по повод на повишената заболеваемост и се запозна на място със състоянието на здравните заведения, обслужващи пациентите с COVID-19 в областта.
В трите болници - в Търговище, в Попово и в Омуртаг, леглата за пациенти с коронавирус са 94. В момента заетите са 79. В МБАЛ-Търговище сега се лекуват 49 болни, настанени в "Инфекциозно отделение" и във Второ вътрешно отделение. "Има възможност за увеличаване на леглата на първия етаж на болницата с 20 - десет в урологичното отделение, което ще бъде преместено в хирургията, и десет в кожното отделение, което ще се измести в "Очно отделение". По десет легла допълнително са разкрити и в здравните заведения в Попово и Омуртаг", каза министърът. По думите му, при увеличаване на натиска и нуждата от болнично лечение могат да бъдат разкрити легла в Първо вътрешно отделение и в детското психиатрично отделение към МБАЛ-Търговище.
"В областта няма недостиг на легла, на медицински персонал, няма недостиг на консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Болницата разполага с достатъчно количество лични предпазни средства, консумативи и дезинфектанти, и нуждите й ще бъдат обезпечени чрез Националния логистичен щаб", бе категоричен министърът.
Съобщено бе, че в област Търговище активните случаи при медицинския персонал с положителни тестове са 28. Въпреки това, няма недостиг на кадри. Министърът благодари на лекарите и обясни, че и в момента болен лекар от хемодиализата продължава да консултира пациенти по телефона от болничното легло.
"Българските медици имат нужда от вас. Помогнете им, спазвайки мерките", призова проф. Костадин Ангелов.

/ПП/