Военно-историческите възстановки са начин за помирение с историята, каза ген. Константин Попов

Велико Търново -  Нишка операция  -  възстановка
Снимка: БТА

BOBSTH 14:35:01 17-10-2020
RM1433BO.021
Велико Търново - военна възстановка - полигон

Военно-историческите възстановки са начин за помирение с историята, каза ген. Константин Попов


Велико Търново, полигон Беляковец, 17 октомври /Марина Петрова, БТА/
Военно-историческите възстановки са начин за помирение с историята, според ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана към 44-то Народно събрание.
Той беше един от стотиците гости, които наблюдаваха военно-историческа възстановка на Нишката операция от 1944 година, която се състоя на полигона на НВУ"Васил Левски" край великотърновското село Беляковец.
Събитието се реализира от Националния военен университет и Клуба за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие" с подкрепата на Министерството на отбраната.
Нишката операция, която се провежда между осми и 14 октомври 1944 година е една от успешните и знаменателни за българската военна наука операции, посочи доц. Момчил Тачев от Клуба за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие".
Българската армия, която по това време е част от антихитлеристката коалиция, се сражава срещу немски части в Югославия постига значителен оперативен и тактически успех като успява да изолира и разгроми 7-а СС дивизия. В пресъздаването на операцията участваха над 80 реставратори, както и тежка немска и съветска техника, ползвана по времето на Втората световна война.
Зрителите усетиха атмосферата на битката, в която участва и танк Т-34, възстановен от личния състав на Военния университет.
Според бриг. генерал Иван Маламов, началник на висшето училище, подобни възстановки имат възпитаваща роля за младите поколения, а за курсантите са нагледни уроци как се планира и осъществява военна акция. Той посочи, че и за в бъдеще полигонът на военното училище ще бъде арена на която сърцати и родолюбиви организации ще могат да демонстрират успешни битки, част от славната история на Българската армия.
Курсатните, участвали във възстановката получиха награди, а гостите опитаха ястия, подготвени в полева военна кухня./РУМ/