Русенската изложба "Природа в риск" ще гостува на музея в Плевен от 22 октомври

Русенската изложба "Природа в риск" ще гостува на музея в Плевен от 22 октомври

BOBSTH 12:22:31 17-10-2020
RM1220BO.014
Плевен - музей - гостуване

Русенската изложба "Природа в риск" ще гостува на музея в Плевен от 22 октомври


Плевен, 17 октомври /Малин Решовски, БТА/
Изложбата "Природа в риск", създадена в подкрепа на Световната конвенция в защита на редките и застрашени видове растения и животни, ще гостува в Плевен от 22 октомври до 7 ноември. Това съобщи за БТА Елвира Конова от Регионалния исторически музей в Плевен.
Експозицията е дело на Регионалния исторически музей - Русе и представя заплахите от търговията със застрашени видове. Тя е реализирана с подкрепата на Министерството на културата по концепция на уредниците от отдел "Природа" Венцеслав Петков и Красимир Киров. В 41 модула са илюстрирани опасностите от нерегламентираната търговия, показани са предпоставките за намаляване популацията на някои представители на флората и фауната в световен мащаб.
През 2019 г. МОСВ е предоставило на музея в Русе три палта от кожа на защитени видове - видра и бенгалска котка и три чифта обувки от крокодилска кожа. Артикулите са конфискувани по Закона за биологичното разнообразие, регламентите на ЕС и Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора - CITES. Тези експонати са ядро в изложбата. Показани са също екзотични артефакти от фондовете на музея в Русе. Тематичната колекция има примери от цял свят и рядко многообразие, а желанието на създателите й е да се формира у хората щадящо отношение към природата.
Откриването е на 22 октомври от 17.00 ч.

/РУМ/