Димитър Пенев представи в Плевен автобиографичната си книга "Стратега"

Плевен – Димитър Пенев – книга
Снимка: БТА
BOBSTH 10:51:01 17-10-2020
RM1049BO.006
Плевен - Димитър Пенев - книга

Димитър Пенев представи в Плевен автобиографичната си книга "Стратега"


Плевен, 17 октомври /Малин Решовски, БТА/
Димитър Пенев представи в Плевен автобиографичната си книга "Стратега". Кметът на града Георг Спартански го удостои "Почетен плакет на община Плевен".
В приветствието си Спартански изтъкна заслугите на Пенев при откриване на млади футболни таланти и формирането на националния отбор. Пенев е деликатен и няма да отговори защо българският футбол е на това дередже сега, каза кметът в отговор на въпрос от публиката. Гостът получи и подарък от Спартански - бутилка ракия "Аристократ", защото е, както се изрази кметът "аристократ в живота".
Сред присъстващите бе част от спортната общественост на Плевен - Пламен Гетов, Цветан Антов, футболен клуб "Спартак" и още много хора от различни поколения.
Димитър Пенев разкри, че е убеден повече от всякога, че футболът е колективна игра и припомни, че има опит в нея от 6-7-годишен, когато започнал първи тренировки. Помня, че винаги съм бил готов за тренировки, а най-големи задължения изпитвах в националния отбор, призна той. Разказа спомен за играта си с ЦСКА в Плевен със местния "Спартак", а един от акцентите бе споменът за мачовете ЦСКА-Левски с негово участие. Актьорът Веселин Плачков рецитира стихотворение на плевенския поет, драматург и писател Илко Иларионов, наречено "Чудото", посветено на "момчетата от Пеневата чета и американското лято". На въпрос дали някога ще се повтори "американското лято", Пенев бе лаконичен: "Трябва да се пита баба Ванга". После поясни, че не дава съвети на днешни футболисти и специалисти, защото често думите му се преиначавали. По молба на публиката разказа спомен за актьора Стефан Данаилов.
Книгата обхваща в 263 страници всички периоди от живота на Пенев като спортист и треньор. Няма теми табу, които да са избегнати, каза съавторът, журналистът Иво Тонков. Показани са и 200 снимки, някои от които не са били известни.
Пенев раздаде много автографи.

/РУМ/