Окръжна прокуратура - Хасково дава на съд турски гражданин за контрабанда на 287 кг. хероин

Окръжна прокуратура - Хасково дава на съд турски гражданин за контрабанда на 287 кг. хероин

BOBSTH 17:31:31 16-10-2020
RM1729BO.013
Хасково - прокуратура - наркотрафик

Окръжна прокуратура - Хасково дава на съд турски гражданин за контрабанда на 287 кг. хероин


Хасково, 16 октомври /Николай Грудев, БТА/
Окръжна прокуратура - Хасково внесе в съда обвинителен акт за контрабанда на 286,940 кг хероин на стойност 25 824 600 лева от Турция у нас през ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Пред съда ще бъде изправен С.Й. /41 г./, турски гражданин. Н. А., с българско и турско гражданство, и С. Р., гражданин на Иран, също са били разследвани по случая от 14 април 2019 година.
По делото е било установено, че на въпросната дата на граничния пункт при извършена митническа проверка на тир в пода и тавана на превозвана машина за боядисване, в керамични плочи, били открити 144 найлонови пакета. Те съдържали високорисково наркотично вещество, което е реагирало на полевия наркотест на хероин.
Разследващите са придобили и данни, че камионът с шофьор С. Р. е тръгнал от Техеран и крайната точка за доставка на стоката е била фирма в Пловдив. Получател на пратката с дрога била фирмата на обвиняемия Н.А. в Пловдив. Два дни преди камионът да пристигне у нас, Н.А. напуснал пределите на България и е бил обявен за международно издирване по линия на Интерпол и с Европейска заповед за арест.
Спрямо него са били отделени материали от делото, като издирването и разследването по тях продължават. Спрямо шофьора на тежкотоварния автомобил не са били събрани доказателства за съпричастност към престъплението и с постановление на прокурор спрямо него наказателното производство е било прекратено.
Предстои Окръжен съд - Хасково да насрочи разпоредително заседание по делото, допълват от прокуратурата.

/РУМ/