На 17 и 18 октомври в Габрово ще се състоиосемнадесетото издание на фестивала за религиозна музика, посветен на Света Петка Българска.

На 17 и 18 октомври в Габрово ще се състоиосемнадесетото издание на фестивала за религиозна музика, посветен на Света Петка Българска.

BOBSTH 16:30:01 16-10-2020
RM1628BO.005
Габрово - фестивал на религиозната музика - предстоящо

На 17 и 18 октомври в Габрово ще се състои
осемнадесетото издание на фестивала за религиозна музика,
посветен на Света Петка Българска.


Габрово, 16 октомври /Велина Махлебашиева, БТА/
На 17 и 18 октомври в Габрово ще се състои осемнадесетото издание на фестивала за религиозна музика, посветен на Света Петка Българска. В двете концертни вечери ще участват девет хорови състава от столицата и страната, съобщават от Народно читалище "Габрово 2002", което организира събитието съвместно с Министерството на културата, Общината и Архиерейското наместничество.
Традиционно програмата за първата вечер включва православни песнопения. Ценителите на хоровото изкуство ще чуят изпълненията на състави от София, Пловдив, Ловеч, както и на домакините. Концертът ще се проведе в централния храм "Света Троица" и ще започне в 18, 30 часа. Организаторите са предвидили по-голяма дистанция между седящите места в храма. Втората вечер, посветена на световната сакрална музика, ще се състои в зала "Възраждане" и в нея освен хорови формации, ще се включат Габровският камерен оркестър и оперната певица Олга Цветкова.
Свободен е входът и за двата концерта в рамките на празника на духовната музика, посветен на Света Петка Българска, считана за покровителка на Габрово.


/РУМ/