София ще изпробва за първи път в Европа иновативна практика за "зелен обществен транспорт при поискване"

София ще изпробва за първи път в Европа иновативна практика за "зелен обществен транспорт при поискване"

BOBSTH 15:09:01 16-10-2020
MM1507BO.010
София - "зелен транспорт" - проект

София ще изпробва за първи път в Европа иновативна практика за "зелен обществен транспорт при поискване"


София, 16 октомври /София Господинова, БТА/
София е първият български град, който спечели проект по Програма Urban Innovative Actions /UIA/. Програмата е инициатива на ЕС и предоставя на градските райони в цяла Европа ресурси за тестване на нови и недоказани решения за справяне с градските предизвикателства, съобщават от пресцентъра на общината.
Проектът INNOAR на Столичната община и широка коалиция от партньори бе одобрен за финансиране след сериозна конкурентна борба с 220 проекта на други европейски градове и региони. Чрез този проект София ще тества за първи път в Европа иновативна практика за "зелен обществен транспорт при поискване". Вместо да се движат по предварително определени маршрути, новите електроавтобуси ще създадат карта на маршрута въз основа на търсенето на гражданите, подадено чрез мобилно приложение. Приложението ще използва изкуствен интелект за усъвършенстване анализа на данни, за да създаде най-ефективния път за всяко пътуване, като събира възможно най-много пътници. Проектът предвижда анализ на големи данни, използване на изкуствен интелект и облачни технологии.
Иновацията ще бъде тествана в един от кварталите в София. Проектът ще се изпълнява в рамките на три години и се очаква да започне през тази есен. Бюджетът на проекта е в рамките на 4,6 милиона евро, като 20 процента е съфинансиране, осигурено от всеки от партньорите. Водещ партньор на консорциума е Столична община, а негови членове са Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски", Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", Асоциацията за развитие на София, Центърът за градска мобилност, Националното сдружение на общините в България, "Телелинк" и Националният институт по метрология и хидрология.
Проектът INNOAIR е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата "Иновативни дейности за градско развитие". Това е първият български проект, избран за финансиране от Инициативата, съобщават от Столичната община.

/ММ/