Над 22 800 жени са прегледани по общинската скринингова програма за превенция на рака на гърдата

Над 22 800 жени са прегледани по общинската скринингова програма за превенция на рака на гърдата

BOBSTH 14:59:01 16-10-2020
MM1457BO.008
София - рак на гърдта - скрининг

Над 22 800 жени са прегледани по общинската скринингова програма за превенция на рака на гърдата


София, 16 октомври /София Господинова, БТА/
Над 22 800 жени са прегледани по общинската скринингова програма за превенция на рака на гърдата, съобщават от Столичната община.
Инициативата цели повишаване на осведомеността и профилактиката на най-честото онкологично заболяване при жените. Кампанията е традиционна в Световния месец за борба с рака на гърдата и е подкрепена от Столичната община, която е първата започнала кампания за превенция чрез скрининг на рак на гърдата. От 2015 г. скринингово изследване са преминали 22 821 жени.
За осма поредна година през октомври общината организира и участва в инициативата за превенция срещу рака на млечната жлеза. С безплатни прегледи за рак на гърдата през октомври се включват 10 болници от пет града - София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. В инициативата участват най-много болници от София - общо общинските Първа, Четвърта и Пета МБАЛ и Първа АГ "Света София" и две държавни - "Света Анна" и СБАЛО. Безплатни прегледи се извършват в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология - София, УМБАЛ "Света Анна", Първа САГБАЛ "Света София" и общинските Първа, Четвърта и Пета МБАЛ - София.
В рамките на кампанията през октомври миналата година над 800 жени бяха прегледани безплатно за рак на гърдата в общинските лечебни заведения в София. При осем от пациентките бе установен карцином на гърдата, а при над 170 столичанки бяха открити доброкачествени образувания на млечната жлеза. Столичната община инвестира и в закупуването на апаратура за извършване на прегледи като осем нови ехографски системи, съобщават от общината. Те са доставени във Втора АГ и в шест Диагностично-консултативни центрове в столицата.

/ММ/