На кръгла маса в Шумен се отчита работата по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата

На кръгла маса в Шумен се отчита работата по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата

BOBSTH 14:43:31 16-10-2020
PP1441BO.029
Шумен - кръгла маса - деца - орално здраве

На кръгла маса в Шумен се отчита работата по Националната програма за профилактика на оралните
заболявания при децата
Шумен, 16 октомври /Станимир Савов, БТА/
На кръгла маса "Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в Република България за периода 2015-2020 г." в Шумен днес се отчита работата за изпълнението й.
Целта на форума, организиран от Българския зъболекарски съюз, е популяризиране на програмата, подобряване на познанията и културата на различни целеви групи от населението в областта за профилактика на оралните заболявания, както и обсъждане на кампанията за поставяне на силанти.
"Програмата се изпълнява от 2009 г. В началото й направихме базово изследване на 20 160 деца и виждаме как кариесът при тях се редуцира, след поставянето на силанти, и след здравно обучение и възпитание. Вече сме профилактирали зъбите на 130 000 деца", каза пред репортер на БТА Д-р Николай Шарков - председател на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз.
По думите му националната програма ще продължи да се изпълнява и след 2020 г. "Досега сме имали два периода от пет години, защото това е работеща програма. Тя се е доказала не само в България. Подкрепят я и Световната дентална федерация, и Съветът на европейските зъболекари. Над 130 държави, членуващи в Световната дентална федерация, подкрепят една българска профилактична програма на правителството", коментира д-р Шарков.

/ПП/