В Асоциацията за развъждане на Плевенска черноглава овца днес отчетоха резултатите по плодовитост и млечност на животните за 2019 година

В Асоциацията за развъждане на Плевенска черноглава овца днес отчетоха резултатите по плодовитост и млечност на животните за 2019 година

BOBSTH 14:19:01 16-10-2020
PP1417BO.027
Плевен - асоциация - овцевъди

В Асоциацията за развъждане на Плевенска черноглава овца днес отчетоха резултатите по плодовитост и млечност
на животните за 2019 година


Плевен, 16 октомври /Малин Решовски, БТА/
В Асоциацията за развъждане на Плевенска черноглава овца има добри резултати по плодовитост и млечност на животните през 2019 г. Това съобщи пред репортер на БТА председателят й Димитър Георгиев - доктор на селскостопанските науки.
В Плевен се състоя годишното отчетно-изборно събрание на Асоциацията за 2019 г., което е организирано със закъснение, заради възникналата пандемия от коронавирус, уточни той. Д-р Георгиев посочи, че работят с порода, разпространена в цялата страна. На събранието са присъствали фермери и специалисти от регионите на Плевен, Добрич, Разград, Сливен, Стара Загора, Бургас, Враца и други.
Породата е една от българските породи с над 100-годишна история, подчерта експертът. По думите му тя е резултат на усилията на много поколения животновъди и специалисти, които са работили с нея и са я създали. Целта на нашата асоциация е да запазим тази порода и да подобряваме нейните продуктивни показатели - мляко и плодовитост, отбеляза председателят. Той посочи, че резултатите, които се постигат в различните райони на страната, са различни при различните фермери.
В асоциацията днес членуват 92 фермери. Те отглеждат в момента около 12 900 овце-майки. Техният брой е по-малък в сравнение с предходната година. През 2009 г. са били 20 000 животни, но намаляват, подчерта д-р Георгиев. Задачата ни е една - опазване и усъвършенстване на породата, като работим с добри специалисти, допълни той.
Д-р Димитър Георгиев каза, че работи за възстановяването на породата от 1965 година. Председател е на асоциацията от 2006 г. и днес е бил преизбран.

/ПП/