Приключва археологическият сезон в НАР "Кабиле" край Ямбол

Приключва археологическият сезон в НАР "Кабиле" край Ямбол

BOBSTH 13:58:01 16-10-2020
PP1356BO.026
Ямбол - НАР "Кабиле" - разкопки

Приключва археологическият сезон в НАР "Кабиле" край Ямбол


Ямбол, 16 октомври /Владимир Шишков, БТА/
Приключват тазгодишните проучвания в Националния археологически резерват /НАР/ "Тракийски и античен град Кабиле" край Ямбол, съобщи за БТА ръководителят на разкопките Мирослав Козарев.
След мащабно геодезическо проучване на неизвестни части от археологическия резерват, през 2014 година Регионалният исторически музей в Ямбол започна дългосрочен проект за издирване и проучване на останките от римския военен лагер в античния "Кабиле", каза Козарев.
Усилията на археолозите за трета поредна година са насочени към проучването на сградата, в която е бил разположен щабът на римския военен лагер - принципия. Заедно с помещенията за войниците той е обхващал около 2000 кв. метра площ. Изследването на каменните зидове показва, че сградата е построена вероятно през последната четвърт на II век и е унищожена по време на готското нашествие през 377-378 година.
Завършено е проучването на съседната сграда на трибунориума - къщата на командващия римската кохорта, както и улиците наоколо.
След окончателното завладяване на Тракия от Римската империя, в крепостта под Зайчи връх е била разположена кохорта. Тя е охранявала част от южната граница на империята през III и IV век до второто готско нашествие, поясни Козарев.
Тази година разкопките продължиха 20 дни и бяха финансирани от Министерството на културата с близо 23 000 лева.

/ПП/