Свилен Ноев от "Остава": Културата в момента е пропаст, а около нея сме ние - всички артисти

Свилен Ноев от "Остава": Културата в момента е пропаст, а около нея сме ние - всички артисти

BOBSTH 11:01:31 14-10-2020
GI1059BO.013
култура - музика - Свилен Ноев - група "Остава" - интервю

Свилен Ноев от "Остава": Културата в момента е пропаст, а около нея сме ние - всички артисти


София, 14 октомври /Даниел Димитров, БТА/
"Остава" е своеобразен културен феномен в българската музика. Не само защото групата е създадена преди близо 30 години и от тогава изнася концерти без прекъсване и записва нова музика. На третата година се появява първият хит - "Поля от слънчогледи", а на петата се присъединява Свилен Ноев като вокал. Само 60 месеца по-късно излиза дебютният албум "Пинг-понг", от който са песните "Празен кадър", "Ще дойдеш ли с мен", "Ние сме волни", "Мъничко човече".
През годините "Остава" остава в почти непроменен състав. От основаването са Георги Георгиев - китара и вокал, и Боян Петков (бас китара). По-късно идват барабанистът Даниел Иванов и Александер Марбург (китара). Вече 25 години Свилен Ноев е гласът и лицето на "Остава", което никой не може да обърка. Той е специален и различен. А ако за един артист се съди по негова публика, той е и "винаги страхотен, претенциозен, интелигентен".
Свилен Ноев пред БТА - за приятелството сред музикантите и за вдъхновението, за компромисите и за "триковете" в музиката, за незабравимите концерти, за културния живот у нас в момента и за музикалния - в частност, както и за най-скорошната среща на "Остава" с публиката - на 17 октомври в София - поводът е 20 години от излизането на "Пинг-понг".

СЛЕДВА ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ

- Г-н Ноев, тази година се навършват 20 години от излизането на албума "Пинг-понг" и 25 години откакто сте вокалист на "Остава". Интересен е погледа Ви от сцената към публиката - как се промени тя за това време и отношението й към музиката, която правите?
Свилен Ноев: Сега съм много по-сигурен на сцената. Пея много по-добре, мога да "контролирам" концерта, без да се притеснявам толкова какво ще стане. Преди имах много повече енергия на сцената и бях млад, срамежлив и определено различен - на фона на повечето известни имена тогава.
А публиката е била винаги страхотна, претенциозна, интелигентна, искаща нови и по-хубави песни. Щастливи сме, че и днес имаме млада публика.

- Когато през 2007 г. записахте първата песен на "Остава" на английски език (Sex in the morning), ми казахте, че най-после Ви е "дошъл акъла в главата". През тези години за какво друго Ви дойде акъла в главата, ако говорим за музика?
С.Н.: Акълът не ми е дошъл и сега, но написах и изпях доста хубави песни. Преживях много хубави и лоши неща, което ми помага да имам теми за текстове на нови песни.

- Пак тогава, през 2007-а, коментирахте, че пазарът у нас е адски стеснен, а интернет пиратството - огромно, поради което не може да се печели от продажби на музика. Как стоят нещата за "Остава" сега, 13 години по-късно?
С.Н.: Всички знаят, че не се печели от продажби на дискове, а и стриймингът на музика стана супер популярен в целия свят. Това, което ни остава, е да правим хубави песни и да се надяваме хората да ги чуят и да идват на нашите концерти.

- Защо през годините "Остава" никога не се възползва от "трикове" като това да кани гост-вокалисти или инструменталисти, да прави съвместни парчета или шумно да афишира благотворително каузи, които подкрепя?
С.Н.: За песните използваме средства, с които да се изразим най-добре като артисти. Свирим с много нови хора постоянно, а и постоянно участваме в благотворителни каузи. Още с песента "Моно" преди 16 години започнахме да се опитваме да помагаме в социални кампании. Иначе няма по-добър трик от хубава мелодия и хубав текст.

- Кой е най-сигурният източник на вдъхновение за Вас като музикант? И въобще, имате ли такъв източник, от който може да се черпи винаги, когато има творческа пауза/криза?
С.Н.: Източникът е животът около мен, семейството ми, приятелите, проблемите около нас, социалният живот. Всичко може да ме накара да пиша думи за песните, въпросът е да имам добра самопреценка докъде да стигна с думите и гласа си. Много често човек може да прекали с емоцията и да развали хубава песен.

- Важно ли е музиката да се създава от приятели, дори това да се отразява на нейното качество?
С.Н.: Важно е да свириш с хора, с които имате нещо общо, ако не сте приятели - поне да имате подобен музикален вкус.
Както във всяка област, много често хората около нас са много несериозни и често не избираме най-талантливия, а най-сериозния.

- Като говорим за компромиси - къде е по-лесно да се правят - в работата или извън нея?
С.Н.: Навсякъде се правят компромиси - в музиката, в семейството. В групата сме петима човека и всеки чува музиката по различен начин. Вкъщи сме трима, и се слушаме.

- Това означава ли, че "Остава" няма песен-компромис?
С.Н.: Няма песен, която да пея и да ме е срам. Дори песни от "Пинг-понг", които са писани преди повече от двайсет години, ме карат да се чувствам доволен от свършеното от нас.

- Възможно ли е да има концерт на "Остава", в който да се пеят само нови песни - създадени през последните 2-3 години? Това риск ли е или би било нещо нормално?
С.Н.: Възможно е, но е безсмислено за мен. Все пак ходим на концерти, за да чуем песни, които харесваме. Иначе се надявам скоро да имаме нов албум и да го свирим пред хора.

- Имате ли незабравим концерт?
С.Н.: Когато концертът свърши и хората са усмихнати, за мен е незабравим спомен. Опитвам се да съм все по-благодарен за това, което правя толкова години. Иначе, когато подгрявахме Лени Кравиц (27 юли 2008 г., стадион "Академик" в София - бел. а.), беше велико, и всеки концерт в "Маймунарника" също ме държи дълго време.

- Бихте ли описал с една дума културния живот у нас в момента?
С.Н.: Пропаст, и около нея - ние, всички артисти.

- А музикалния живот, в частност?
С.Н.: Дисхармония.

- А група "Остава" днес?
С.Н.: Остава сме винаги "по тъча", никога не сме били "модерни" и затова имаме дълга кариера.

- Къде можем да чуем и видим "Остава" скоро на живо?
С.Н.: На 17 октомври в "София лайв клуб". Ще празнуваме 20 години от албума "Пинг-понг". Ще свирим и хитовете си, разбира се./ГИ/