Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните две години

Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните две години

BOBSTH 13:16:01 13-10-2020
PP1314BO.037
Русе - учители

Около 4500 учители се очаква да се пенсионират
през идните две години


Русе, 13 октомври /Мартин Пенев, БТА/
Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните две години в страната. Това коментира в Русе председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ Янка Такева.
Тя обясни, че с увеличаването на учителските заплати се отчита и повишаване на интереса към професията.
По думите й, сега ръстът на младите учители в образователната система е 18 процента. Тази година работа са започнали 2500 млади педагози.
Такева обясни, че се организират срещи с магистри и бакалаври от висшите училища, които завършват и придобиват учителска правоспособност. По думите й, ако преди пет години от випуск с 18 студенти двама искат да бъдат учители, то сега само двама не искат, а 18 желаят да работят в учебно заведение.
Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че средната възраст на учителите в образованието намалява - вече е под 50 години. Преди време тя е била 52-53 години.
"Опитваме се да привлечем най-добрите наши ученици за тази професия. За да си добър учител, трябва да имаш голям заряд", каза Михайлова.
В Русе Михайлова и Такева участват в национално съвещание на експертите в сферата на професионалното образование, чийто домакин е началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.
Михайлова обясни, че по последни изследвания се вижда промяна на нагласите към професионалното образование. Според нея то е неограничаващо образование, има възможност за мобилност, като можеш веднага да се реализираш.
Михайлова каза още, че е важно и проследяването на завършващите професионално образование. Това е един от показателите за качеството на обучение. Тя посочи, че по проект сега се работи в три пилотни области в страната.


/ПП/