Паметник на д-р Васил Радославовбе откритв Ловеч

Паметник на д-р Васил Радославовбе откритв Ловеч

BOBSTH 19:39:01 21-09-2020
DI1937BO.001
Ловеч Ц д-р Васил Радославов - паметник

Паметник на д-р Васил Радославов
бе открит
в Ловеч


Ловеч, 21 септември /Даниела Балабанова, БТА/
Паметник на д-р Васил Радославов откриха в Ловеч правнукът на политика Микеле Джулини и кметът на общината Корнелия Маринова.
ДИскам да посветя тези думи на градивността, която има силата да даде форма на сплавта, превръщайки я в човешко лице. Тази градивност, която извайва в светлината и сянката на историята спомен за един праведен човекУ, заяви Джулини и благодари за почитта към неговия прадядо.
Бюст-паметникът се намира до транспортния мост към кв. ДВарошаУ. Дело е на ловешкия скулптор Ваклин Василев. Изработен е от чугун и тежи 240 кг.
Идеята за паметник на д-р Васил Радославов в Ловеч е на общинския съветник и областен председател на СДС Георги Митев.
ДНие като ловчалии, като граждани на този град, трябва да пазим историята си, трябва да извадим скритите картини от нея и да ги покажем на днешните съвременници. Д-р Васил Радославов е един от най-заслужилите наши съграждани и неговото име дълги години тлееше в забрава. Чрез днешния акт на поставяне на негов паметник, ние, макар и с огромно закъснение в годините, отдаваме необходимата почит на един българин, чийто съзнателен живот е преминал изцяло в служба на родината сиУ, заяви за БТА д-р Митев.
Той припомни, че Радославов е първият секретар на Общински съвет в Ловеч след Освобождението. По думите му той е човек, който е поел съдбата на страната ни в тежки и смутни години, с мисълта, че това, което прави, е в интерес на родината.
Според Митев името на д-р Радославов трябва да остане като символ на родолюбие за страната ни. Смятам, че това беше човек, който е недооценен, изстрадал през живота си и грешките, които е допуснал Ц осъждан е два пъти, но и реабилитиран. Погребан е в София с почести, добави Митев.
Историкът Пламен Мяшков припомни пред БТА, че ловчалията Васил Радославов след Възрожденската епоха винаги е бил свързан със събитията в България. Два пъти е бил министър-председател и няколко пъти е оглавявал различни министерства. Заради своите действия, които използва като премиер, си спечелва прозвището сопаджията. Но има и неща, които му спечелват симпатиите на ловешкото население малко преди Освобождението, заяви Мяшков.
По думите му, макар и далеч от Ловеч, името му се преплита с града. По решение на Общинския съвет, неговата съпруга продава имота си на Ловешката община, за да бъде направена градска градина. От друга страна, когато е премиер, отпуска средства за построяването на две чешми в кв. Вароша. Отпуска и помощи, за да бъдат раздадени на бедните войнишки семейства. Това е малка част от неговите положителни качества, които проявява. В основната си част той си остава противоречива фигура в нашата история, човек, който винаги се е стремял да бъде начело на властта, да заема най-високия пост, винаги е бил във въртежа на политическите събития. Не се е посвенявал да използва и насилствени и репресивни методи срещу политическите си противници, заяви още историкът.
Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова при откриването на бюст-паметника определи Васил Радославов като един от радетелите за независима България. С откриване на паметник в родния му град, ние поправяме една историческа несправедливост. Трябваше да минат повече от 90 години от кончината му, за да се вдигне политическата мъгла и да се изяснят неговите безспорни заслуги, каза Маринова.По думите й трудно ни е да приемем факта, че човек е изтъкан от противоречия и заедно с безспорните му качества той допуска грешки. Особено трудно е, когато става въпрос за политик, получил противоречиви оценки на съвременниците. Той обаче повече от 40 години има своето незаменимо място в българския живот, посочи още в словото си Корнелия Маринова.
Тя припомни, че миналата година в кв. Вароша беше открит Културно-образователният център с музейна сбирка на името на "Д-р Васил Радославов". Това стана благодарение на неговите роднини д-р Паоло и Микеле Джулини и фондация ДСтефан НойковУ.
На церемонията присъства още ръководството на Община Ловеч, представители на институции, на фондация ДСтефан НойковУ, роднини на д-р Васил Радославов, граждани./АМ/
/ДИ/