Рехабилитационна болница в Перник има над 1,4 млн. лв. задължения

Рехабилитационна болница в Перник има над 1,4 млн. лв. задължения

BOBSTH 16:06:31 21-09-2020
MH1604BO.016
Перник - здравеопазване

Рехабилитационна болница в Перник има над 1,4 млн. лв. задължения


Перник, 21 септември /Елка Робева,БТА/
Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Перник е натрупала задължения в размер на 1 432 026 лв. , съобщи Андрей Павлов - председател на временна комисия за финансовото състояние на здравното заведение. Комисията трябва да обсъди и внесено инвестиционно намерение относно бъдещето на болницата.
За съжаление инвестиционното намерение цели скрита приватизация, заяви Павлов. По думите му дейността на потенциалния инвеститор е свързана с пътно-строителни машини, а не, както твърди, с менажиране на медицински заведения. Според Павлов най-удачният вариант за излизане от тежкото финансово състояние на здравното заведение е процедурата за финансово оздравяване.
Най-много са задълженията към НАП - 427 438 лв. Съветникът Денислав Захариев посочи, че в новия бюджет догодина могат да се предвидят средства за погасяване на задълженията към доставчици, които са 260 000 лв. и да се договори разсрочване на задълженията към местния и републикански бюджети.
Становището на временната комисия ще бъде представено пред общинския съвет на 25 септември.
Болницата за продължително лечение и рехабилитация в Перник е бивш профилакториум, строен от мината в подножието на местната планина Голо бърдо. Той е с разгъната застроена площ 10 000 кв. м и над 25 дка двор. Здравното заведение е отворило врати през 1959г. като база на Института по физиотерапия, курортология и рехабилитация в столичния квартал "Овча купел". Сега тук се лекуват болни от инсулт, инфаркт, посттравматични състояния и др.
/МХ/