В Плевен "Нощ в музея" ще премине под мотото "45 години - минало или съвремие"

В Плевен "Нощ в музея" ще премине под мотото "45 години - минало или съвремие"

BOBSTH 15:35:01 20-09-2020
IS1533BO.003
Плевен - музей - нощ

В Плевен "Нощ в музея" ще премине под мотото "45 години - минало или съвремие"


Плевен, 20 септември /Малин Решовски, БТА/
Регионалният исторически музей в Плевен подготвя "Нощ в музея" под мотото "45 години - минало или съвремие", съобщи директорът д-р Володя Попов.
Събитието ще се състои за 22 септември от 19.00 до 24.00 часа. Посетителите ще имат свободен вход, за да видят за първи път шест изложби за периода от 40-те до 90-те години на миналия век, поясни директорът. С вещи от бита от онова време ще се представи Регионалният исторически музей - Варна с колекцията "Вчера живяхме така...". Музеят в Плевен е подготвил съвместно с Държавния архив в града експозицията "45 години - народен спорт".
Очаква се да предизвикат любопитство изложбите "С Родината в сърцето" и "Спомен от онова време". За първи път отдел "Природа" ще покаже колекция от препарирани екземпляри, които са конфискувани при акция на Регионалната инспекция по околната среда и водите и са дарени на музея, съдържаща редки видове птици.
В музейния парк на открито ще има програма под режисурата на Димо Дешев с участието на хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева, мажоретен състав при училище "Иван Вазов" с ръководител Надя Тодорова, ученически гвардейски духов оркестър при същото училище с диригент Красимир Янкулов. Помощници на музейните специалисти при общуването с многобройната публика ще бъдат ученици от плевенската Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов".
Традицията показва, че "Нощ в музея" привлича всяка година в музейния комплекс стотици семейства, млади и стари, и се превръща в празник, каза д-р Володя Попов.

/ИС/