Домът-паметник "Йордан Йовков" в Добрич получи ценно дарение за класика

Домът-паметник "Йордан Йовков" в Добрич получи ценно дарение за класика

BOBSTH 08:29:01 17-09-2020
IS0827BO.004
Добрич - Йордан Йовков - Иван Сарандев - дарение

Домът-паметник "Йордан Йовков" в Добрич получи ценно дарение за класика


Добрич, 17 септември /Юлияна Христова, БТА/
Домът-паметник "Йордан Йовков" в Добрич получи ценно дарение от архива и личната библиотека на един от видните Йовковеди - професор Иван Сарандев, който ни напусна през тази година, съобщиха от литературния музей.
Ръкопис на книгата на изследователя за живота и творчеството на Йордан Йовков, първи издания на творби на класика, книги за писателя - някои с автографи, са част от дарението, предоставено от преводача Веселка Сарандева, съпруга на професора, посочи главният уредник в музея д-р Кремена Митева.
"Разкази" - том II, издание на акционерно дружество "Книга" от 1918 година, "Последна радост" на издателство "Хемус" от 1926 година, "Йордан Йовков. Избрани разкази" с клеймото на Министерството на народното просвещение от 1938 година ще бъдат достъпни в музея. "Чифликът край границата", "Ако можеха да говорят", "Старопланински легенди", "Обикновен човек", "Белият ескадрон", "Албена", "Вечери в Антимовския хан", достигнали до първите си читатели през тридесетте години на миналия век, също са предоставени на музея. "Деспина Йовкова, Йордан Йовков. Спомени, записки, писма", издание на "Наука и изкуство" от 1987 година, е с автограф от дъщерята на класика - Елка Йовкова.
Сред дарените книги са и стихосбирки и поеми на Дора Габе, за която също има подредена експозиция в литературния музей.
Дарението ще стане част от фонда на дома-паметник "Йордан Йовков", в който се съхраняват близо 10 000 ръкописи, книги, снимки, свързани с творчеството и житейския път на разказвача.


/ИС/