ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕТО НА ДИПЛОМИТЕ НА ВИПУСК 2020 НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕТО НА ДИПЛОМИТЕ НА ВИПУСК 2020 НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Днес, 16 септември (сряда) 2020 г., се състоя тържествената церемония по връчването на дипломите на Випуск 2020 на Русенския университет. Церемонията се състоя под открито небе, във вътрешния двор на русенското висше училище. Тази година над 1000 абсолвенти получават дипломите си от русенската Алма Матер, като 68 от тях са първенци на своите специалности, а 13 са пълните отличници – първенци на Випуск 2020.

Официални гости на тържеството бяха г-н Пенчо Милков - кмет на Община Русе, г-н Валентин Колев - заместник-областен управител на Област Русе, г-н Иво Пазарджиев - председател на Общински съвет Русе, г-н Димитър Недев – заместник-кмет на Община Русе и г-жа Кремена Минева - ръководител на отдел „Транспорт“ в Община Русе. Водещ на церемонията беше проф. д-р Пламен Кангалов - заместник-ректор по учебната работа.

Ректорът чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев поздрави отличниците и първенците на специалности от Випуск 2020. В своето слово той се обърна към тях с думите: „Вие, скъпи абсолвенти от Випуск 2020 година, носите в себе си целия натрупан научен, образователен, административен и технологичен потенциал, граден в рамките на тези 75 години. Вие сте доказателството за устойчивостта и създадените традиции във висшето образование, събирани с много труд, упоритост и непреклонност. Вие носите в себе си вдъхновението, мечтите и безсънните нощи на поколения велики хора, посветили живота си на каузата Русенски университет „Ангел Кънчев““.

Кметът на община Русе г-н Милков призна, че днес затваря кръга на един успешен за него житейски цикъл – през 2004 година, на промоцията на факултет Юридически му е била предоставена честта да приветства колегите си абсолвенти от името на отличниците на факултета. А днес – 16 години по-късно – той поздравява абсолвентите на випуск 2020 вече като кмет на Община Русе. Г-н Милков разказа, че в годините е запазил своята здрава връзка с Русенската Алма Матер. Той пожела на абсолвентите да имат възможността да изпитат не само удовлетворението от професионалната квалификация, но и от личностното развитие, което са придобили в университета. 

Заместник областният управител на област Русе - г-н Валентин Колев, също поздрави абсолвентите и им пожела да продължават да се учат и усъвършенстват в България и Област Русе. Той връчи поздравителен адрес от името на Областния управител г-н Галин Григоров.

Председателят на Общински съвет Русе - г-н Иво Пазарджиев сподели пред абсолвентите, че като възпитаник на русенската Алма Матер, вярва, че това е най-иновативното висше училище, което е винаги няколко крачни пред останалите по отношение на новите технологии. „Смятам, че от днес предстоят най-успешните ви години“, завърши г-н Пазарджиев. 

От името на първенците-магистри приветствено слово към абсолвентите произнесе магистър-инженер Боряна Пенчева, специалност „Технология и управление на транспорта“, дипломирана с пълно отличие. Боряна вече е назначена на работа в Община Русе. От името на бакалаврите отличници, приветствие към колегите си и академичната общност отправи математик-финансист Вяра Костадинова, специалност „Финансова математика“, дипломирана с пълно отличие.  

Община Русе

/ПП/