Мотриса от третия метродиаметър ще се превърне в сцена за градска култура

Мотриса от третия метродиаметър ще се превърне в сцена за градска култура

BOBSTH 16:51:01 16-09-2020
GI1649BO.020
София - празник - предстоящо

Мотриса от третия метродиаметър ще се превърне в сцена за градска култура


София, 16 септември /София Господинова, БТА/
Мотриса от третия метродиаметър ще бъде "подобрена" с озвучаване, и художествено
осветление, брандинг и украса, и изпълнена с млади артисти в извънпиковите часове в ранния следобед и след 19.30 ч., утре, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.
Музика на живо, диджей пърформанс и театър на движението са само част от изненадите във флашмоб културния проект, организиран от Националния център за иновации и дигитални изкуства за Деня на София. SOUND UNDERGROUND ще се състои за първи път в България. Акцията е вдъхновена от добрите практики като Tram Party, Tram Session и Subway Drum в мегаполисите Лондон, Хонг-Конг, Токио, Берлин, Ню Йорк, Варшава и Будапеща. Целта на инициативата е да изненада и зарадва столичани и гостите на града с добро настроение в празничния ден и е под мотото "Когато движението среща промяната".
В мотрисата зад диджей пулта ще застанат градските легенди на електронната музика - DJ VLD и Disco Manga. Акцията се осъществява със съдействието на Столична община, а домакин и съорганизатор е "Метрополитен" ЕАД.
Мотрисата ще се движи по разписание и на пръв поглед нищо няма да издава, че нещо различно ще се случи. На пероните, обаче, пътниците ще се озоват буквално в "друго измерение". На всеки пробег по маршрута от "Красно село" до кв. "Хаджи Димитър", музиката ще се променя от рап, през хип-хоп, БГ поп, изпълнения на живо с акомпанимент от китара и саксофон, стрийт танци, пантомима, до теххаус бийт.
SOUND UNDERGROUND разчита на доброто настроение на всички пътници без значение от тяхната възраст. Организаторите от Националния център за иновации и дигитални изкуства
избират новия метродиаметър като символ на модерността и свързаността между времето, пространството и различните генерации. На борда на мотрисата, стюарди ще съблюдават за сигурността, носенето на предпазни маски и недопускането на струпване на прекалено голям брой пътници, във връзка с противоепидемичните мерки. Все пак, най-любопитните ще имат възможността да сканират QR код на постерите, позиционирани в мрежата на метрото и да узнаят приблизително точните часове на флашмоба./ГИ/