В Търговище организират конкурс за джумалийска двойка, облечена в характерни за първата половина на 20-ти век дрехи

В Търговище организират конкурс за джумалийска двойка, облечена в характерни за първата половина на 20-ти век дрехи

BOBSTH 11:53:31 16-09-2020
PP1152BO.017
Търговище - конкурс - джумалийска двойка

В Търговище организират конкурс за джумалийска двойка, облечена в характерни за първата половина
на 20-ти век дрехи


Търговище, 16 септември /Боряна Димитрова, БТА/
Конкурс за джумалийска двойка и музикална програма организират "Ротари клуб" и община Търговище. Проявите са част от инициативата "Джумалийско рандеву". С нея символично ще бъде открита обновената от "Ротари клуб" "Чешма с момченцето" - емблематична за града, и ще бъдат отбелязани 112 години от обявяването на Независимостта на България. Целта е да се пресъздаде атмосферата в Търговище от началото на 20-ти век до 60-те му години, когато е поставена чешмата, съобщиха от общинския пресцентър.
В конкурса за най-атрактивна джумалийска двойка могат да участват всички желаещи, включително и деца. Условието е да се представи одежда или носия (стилизирани или автентични), характерни за посочения исторически период. Допълнителни точки ще донесе интересният начин на представяне на двойката и тоалетите. Жури ще оценява участниците. Първите три класирани двойки ще получат парични награди, осигурени от "Ротари клуб". Записването за участие ще бъде на място, от 17.30 ч. до 18.00 часа.
Музикални изпълнения ще представят Духовият оркестър към общината и вокално-инструменталната група "Златни зари". В програмата ще участва и клуб "Възраждане".
Организаторите призовават всички граждани, присъстващи на празника, да бъдат облечени с дрехи или да носят аксесоари, характерни за първата половина на миналия век.
/ПП/