Изложба разказва за водоснабдяването на столицата от началото на 20-и век

Изложба разказва за водоснабдяването на столицата от началото на 20-и век

BOBSTH 10:00:31 16-09-2020
PP0958BO.012
култура - изложба - София - Народна библиотека

Изложба разказва за водоснабдяването
на столицата от началото
на 20-и век


София, 16 септември /Даниел Стоянов, БТА/
Изложба "Рилският водопровод", посветена на Деня на София - 17 септември, разказва за водоснабдяването на столицата от началото на 20-и век. Това съобщиха от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (НБКМ), домакин на събитието.
За първи път се представя планът на водоснабдяването на София от 1885 г. - дарение от частно лице, схеми на самия водопровод "Рила", Законът за извършване на водопровода Рила-София от 1925 г., "Сердика" - месечно списание на Столичната община от 1940 г., и поместеното там стихотворение "Обузданите води" на Елисавета Багряна, списание "Наука" от 2007 г., снимки и други документи.
Водата в София идва от язовир "Искър", проектиран и построен от най-успешния кмет на София - инж. Иван Иванов, разказват от НБКМ. Роден през 1891 г. в семейството на полк. Никола Иванов - герой от Балканската и Междусъюзническата война, като достоен син Иван Иванов записва Военното училище в София, но после е приет в Техническия университет в Мюнхен, Германия, където завършва хидроинженерство през 1915 г.
Иван Иванов е само на 27 години, когато отправя смелото предложение водоснабдяването на София да идва от Рила. Самият той обикаля планината, проучва терена и проектира Рилския водопровод.
За строежа на сложното съоръжение е приет специален закон, а за сътрудници са поканени чуждестранни специалисти като инж. Франк Шьон Брюнер, един от авторите на Виенския водопровод. На 23 април 1933 г. софиянци се събират на стадион "Юнак" и след осемгодишно строителство водата от Рила бликва.

/ПП/