Премиерни спектакли, изложби и летопис подготвя Сливенският куклен театър за своя 60-ти сезон

Премиерни спектакли, изложби и летопис подготвя Сливенският куклен театър за своя 60-ти сезон

BOBSTH 08:45:01 16-09-2020
PP0843BO.004
Сливен - куклен театър - сезон

Премиерни спектакли, изложби и летопис подготвя
Сливенският куклен театър
за своя 60-ти сезон


Сливен, 16 септември /Велина Василева, БТА/
Премиерни спектакли, изложби и летопис подготвя Сливенският куклен театър за своя 60-ти сезон, съобщиха от културната институция.
Сезонът бе открит на 13 септември с премиера на новия състав на едно от най-обичаните представления от репертоара на театъра - "Снежанка". Режисьор на спектакъла е Елза Лалева, сценографията е на Нели Савова, а в ролите влизат младите актриси от театъра Никол Големанова и Мария Григорова.
След лятото с изнесени на открито представления, играни на трите летни сцени в дворовете на ОУ "Христо Ботев", XI СУ "Константин Константинов" и Националната художествена гимназия "Димитър Добрович", спектаклите се завръщат на своята сцена в салона на Кукления театър. Всяка неделя от 11.00 ч. зрителите ще могат да видят различни постановки от репертоара на театъра. На 20 септември ще се играе "Красавицата и Звяра" с реж. Александър Бетов, а на 27 септември - образователният спектакъл "Телефон 112" с реж. Ефимия Павлова.
През тази есен се очаква премиерата на спектакъла "Кралят Елен" по Карло Гоци с режисьор Бисерка Колевска, сценограф Свила Величкова и с участието на актьорите Любомир Желев и Георги Янев. Представлението "Кралят Елен" е забавна приказна история с много неочаквани обрати. Историята е разказана в стил комедия дел арте. Костюмите са цветни, маските - гротескни и ярки.
През 2021 г. са планирани различни събития, с които театърът ще отбележи своята годишнина. Едно от тях е свързано с интерактивна архивна изложба, чието откриване е планирано за Световния ден на кукления театър - 21 март 2021 г. Друго събитие е излизането на летописа "60 години Куклен театър Сливен", чийто съставител е театроведът Богдана Костуркова. В него ще може да бъде открита както информация за спектаклите, поставяни на сцената на театъра през годините, така и текстове от ключови лица, творили на сцената на театъра.
Подготвя се отложеното за 2021 г., поради пандемията от COVID-19, VI издание на Международния фестивал на изкуствата "Магията на вятъра". Провеждането му се планира за първата седмица на юни. Програмата ще включва палитра от изкуства - наред с традиционни спектакли и концерти, зрителите ще могат да видят и станат участници в улични представления, артинсталации, прожекции, уъркшопи, четения, изложби и други.


/ПП/