Общо 117 жители в Сливенско ще бъдат анкетирани в проучване на фактори на риска за здравето

Общо 117 жители в Сливенско ще бъдат анкетирани в проучване на фактори на риска за здравето

BOBSTH 08:16:01 16-09-2020
PP0814BO.001
Сливен - РЗИ - проучване

Общо 117 жители в Сливенско ще бъдат анкетирани
в проучване на фактори на риска
за здравето


Сливен, 16 септември /Велина Василева, БТА/
Служители на РЗИ-Сливен ще анкетират граждани в проучване на фактори на риска за здравето, съобщиха от здравната инспекция.
Проучването е в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести /2014-2020 г./ и ще се проведе през септември, октомври и ноември в област Сливен. В него са включени 117 души от различни възрастови групи в четирите общини на областта. Целта е събиране на надеждна информация за разпространението на основните рискови фактори (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, ниска физическа активност, нездравословно хранене), които са причина за развитие на хроничните незаразни болести - сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести, диабет и др.
РЗИ-Сливен се обръща с молба за оказване на съдействие от гражданите, попаднали в извадката, при попълване на анкетните карти.
Информацията, събрана чрез проучването, е поверителна. Тя ще се обработва на законово основание, в изпълнение на нормативни задължения на Националният център по обществено здраве и анализи.


/ПП/