В област Плевен мобилен екип от специалисти ще работи с хора с психични разстройства по иновативен европейски проект

В област Плевен мобилен екип от специалисти ще работи с  хора с психични разстройства по иновативен европейски проект

BOBSTH 15:01:01 15-09-2020
MH1459BO.005
Плевен - психика - иновация

В област Плевен мобилен екип от специалисти ще работи с хора с психични разстройства по иновативен европейски проект


Плевен, 15 септември /Малин Решовски, БТА/
Мобилен екип от специалисти започва работа в област Плевен, който ще обхване хора с психични разстройства чрез европейски проект. Това съобщи в пресклуба на БТА в Плевен Владислава Цолова от Сдружение "Аутизъм Днес България".
Създаваме този иновативен екип за дейности с хора в защитени жилища, уточни тя. Ще бъдат обхванати четири такива жилища в региона на Плевен - в областния град, където са десетина нуждаещи се, в село Згалево има още толкова потребители, в село Драгаш войвода са 24-ма и в Червен бряг са още 12.
"Ние сме регистрирани като Социално предприятие и ще създадем компетентност у пътуващия екип за работа с хора с психични разстройства, които не са се вписали досега в обществото. Ще ходим на място при тях, ще организираме различни дейности като арт ателиета, фото клубове и други. Ще създаваме умения у тях, за да могат да се научат да работят нещо и така в бъдеще да получават заплати. Такъв опит в България има и ние ще го разширим на територията на област Плевен", посочи Цолова.
Би било голяма подкрепа за нас като екип, ако Община Плевен разкрие нова социална услуга за 30 деца с увреждания, допълни тя. "Очакваме Общинският съвет да гласува новата социална услуга, която на практика съществува в открития в града Център за подкрепа на деца с аутизъм. Един делегиран бюджет, средствата за който ще идват от държавата, би подпомогнал много дейността на Центъра по аутизъм. Сега всичко в този Център се случва на мускули, енергия и дарения", отбеляза Велислава Цолова.
/МХ/