Филми от 38 държави ще бъдат показани на Международния фестивал за късометражно кино във Варна

Филми от 38 държави ще бъдат показани на Международния фестивал за късометражно кино във Варна

BOBSTH 09:35:02 15-09-2020
PP0933BO.007
Варна - късометражно кино - фестивал

Филми от 38 държави ще бъдат показани на Международния фестивал за късометражно кино
във Варна


Варна, 15 септември /Мила Едрева, БТА/
128 филма и копродукции от 38 държави ще бъдат показани на 17-то издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE International Short Film Festival, което започва днес във Варна. По традиция домакин на инициативата е Фестивалният и конгресен център в крайморския град.
Организаторите на фестивала припомниха, че той e единственият в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми в три категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите "Оскар". От 2019 г. той е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards - Оскари. На настоящото издание в "Оскар"-квалифициращия конкурс ще се състезават 53 филма; сред тях - 31 чуждестранни игрални, 15 чуждестранни анимации и седем български филма /четири игрални и три анимации/. В конкурса за документално и експериментално кино ще се състезават 16 ленти, а в студентската надпревара - 28.
В рамките на фестивала са предвидени и паралелни програми. Ще бъдат показани номинираните и наградените с "Оскар" късометражни филми за 2020 година. Публиката може да види и 21 родни филми, включени в програмата "Ново късометражно българско кино".
Лентите в конкурсните програми ще бъдат оценявани от деветчленно жури. За класирането при игралните и анимационните филми /включително българските/ ще отговарят проф. Божидар Манов, проф. Мая Димитрова и проф. Надежда Маринчевска. Оценяването на документалните и експерименталните филми е поверено на проф. Емилия Стоева, Марин Дамянов и Светослав Драганов, а в питчинга - на Камен Балкански, Весела Данчева и Цанко Василев.
/ПП/