Лидерът на АБВ Румен Петков призовава за дебат "България - на другия ден"

Лидерът на АБВ Румен Петков призовава за дебат "България - на другия ден"

BOBSTH 15:12:31 08-08-2020
IS1511BO.001
Шумен - Румен Петков - дебат

Лидерът на АБВ Румен Петков призовава за дебат "България - на другия ден"


Шумен, 8 август /Деян Герговски, БТА/
Българските граждани се нуждаят час по-скоро от един дебат "България - на другия ден". Ако този въпрос не започне да бъде дебатиран сега, това ще намали в някаква степен енергията на протестите и няма да даде смисъл за младите хора, които искат да знаят своята България на другия ден. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков в пресклуба на БТА в Шумен.
Той подчерта, че от формацията искат оставка на правителството, премиера и главния прокурор.
"Протестите са голям заряд, но хората се плашат от утре-то, защото по този въпрос не се говори. Мисля, че е почтено организаторите на протестите, ако имат политически амбиции - да го заявят. Считам, че в Народното събрание с извънпарламентарните партии трябва да започне този дебат, защото без него част от хората губят мотивацията си да излизат на площада", каза лидерът на АБВ и добави, че имат готовност да инициират и участват в такъв дебат.
По думите му, четири са основополагащите приоритета за развитие на държавата, които трябва да се разискват.
Първият е развитие на селското стопанство.
"Потреблението на месо в страната е 600 000 тона, а ние произвеждаме 140 000 тона. България не може да гарантира хранителния си суверенитет", заяви Петков.
Като втори приоритет той определи енергетиката и посочи, че забавяне има както в проекта Белене, така и в Балкански поток. Забавянето на строежа на газопровода е предпоставка не само за газовата несигурност на България, но и на Сърбия, Унгария и Австрия, смята Румен Петков.
Третият стратегически отрасъл е транспортът. Помощта, която правителството трябва да окаже и на туризма, са чартърните полети, посочи лидерът на АБВ.
Туризмът е и четвъртият приоритет на разговора "България - на другия ден". Туризмът е двигател за преработващата промишленост, за хранителната промишленост и битовите услуги, подчерта Румен Петков.
Лидерът на АБВ призова и за преустановяване на концесионните сделки, продажбата на държавно имущество и сделки в големи размери от правителството.
"То няма не само кредит на доверие от българското общество, няма и институционален кредит на доверие и професионална подготовка", каза Румен Петков./ИС/