В Плевен общинските власти взеха ново решение в подкрепа на местния бизнес в условията на COVID-19

В Плевен общинските власти взеха ново решение в подкрепа на местния бизнес в условията на COVID-19

BOBSTH 11:30:01 08-08-2020
GI1128BO.007
Плевен - бизнес - коронавирус

В Плевен общинските власти взеха ново решение в подкрепа на местния бизнес в условията на COVID-19


Плевен, 8 август /Малин Решовски, БТА/
Общинският съвет в Плевен взе ново решение в подкрепа на местния бизнес в условията на пандемията от COVID-19, съобщиха от съвета.
Наемателите на рекламно-информационни елементи /билбордове/ - общинска собственост, се освобождават от заплащане на обезщетения в двоен размер на наемната цена. Наемателите на общински терени за поставяне на собствени рекламни пана получават същото облекчение. Те ще заплащат на Общината само уговорения месечен наем, без други начисления, до сключването на бъдещи нови договори. Решението е взето по предложение на общинската администрация и е част от мерките в подкрепа на местния бизнес срещу коронакризата.
След проведени през 2015 г. търгове с тайно наддаване, в Община Плевен са сключени множество наемни договори, с които на бизнеса са предоставени под наем билбордове - общинска собственост, или терени за безвъзмездно ползване, върху които наемателите са монтирали свои рекламни пана. Срокът на договорите е 5-годишен и е изтекъл. Във всички договори са предвидени задължения след прекратяването им, да бъдат заплатени обезщетения за ползване в двукратен размер на наемната цена, а ползващите собствени билбордове - да ги демонтират в 7-дневен срок.
Въведените от 13 март т.г. противоепидемични мерки са поставили много ползватели в невъзможност да реализират приходи от дейността си, посочват експертите на общината. С решение от април т.г. Общинският съвет е освободил изцяло или частично ползватели на терени и наематели на нежилищни обекти - общинска собственост, и концесионерите, от задължения да заплащат местни такси заради извънредното положение.
Рестрикциите заради COVID-19 са в почти всички сектори на икономиката на Плевен и безспорно засягат лицата, извършващи реклама на собствена или чужда дейност, се посочва в анализа на общинската администрация. Заради въведените противоепидемични мерки, след изтичане на действащите договори, нови тръжни процедури в Плевен не са обявени. По тази причина ползването на паната и терените продължава. Демонтирането на билбордовете в момента ще бъде икономически неоправдано, тъй като ще лиши Общината от приходи, посочват експертите от общината. Общинският съвет единодушно е приел техните мотиви и е гласувал в подкрепа на наемателите.

/ГИ/