Стотици деца са участвали в ученическия конкурс "Куба - далечна и близка"

Стотици деца са участвали в ученическия конкурс "Куба - далечна и близка"

BOBSTH 11:51:31 06-08-2020
MM1150BO.017
България - Куба - ученици - конкурс

Стотици деца са участвали в ученическия конкурс "Куба - далечна и близка"


София, 6 август /Лора Метанова, БТА/
Стотици деца от почти всички области на България взеха участие в националния ученически конкурс "Куба - далечна и близка", който съобщиха от Асоциацията за приятелство "България - Куба", които са организатори заедно с Организационния комитет под председателството на Станка Шопова.
Събитието е под патронажа на Посолството на Куба в България и е включено в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката.
Мотото на конкурса тази година е "60 години от установяването на дипломатически отношения между България и Куба".
В есетата, стиховете, рефератите и презентациите си учениците писаха за българо-кубинските отношения, за достиженията на Куба в областта на здравеопазването, образованието, за географията, екологията, туризма, за героите и творците на Куба. Децата са изразили и в рисунки своите представи за приятелската страна.
Творбите са оценени и отличени от овторитетно жури от български поети, писатели, испанисти, художници, сред които проф. Стоян Домусчиев и доц. д-р Цветан Стоянов - художници и преподаватели в НХА, поетите Атанас Звездинов, Лъчезар Еленков и Боян Бойчев - членове на СБП, испанистите Тамара Такова университетски преподавател и председател на Асоциацията за приятелство "България - Куба" и Радост Мазганова учител, Светла Струмина - редактор във вестник "Учителско дело", Милена Владкова - ръководител на школа в Националния дворец на децата.
Списък с отличените деца и техните ръководители могат да се намерят на сайта на СБУ и Националния дворец на децата. Наградите ще бъдат изпратени по пощата.
Организаторите изразяват надежда при отпадане на ограниченията, свързани с епидемичната обстановка, заедно с победителите в конкурса да бъде отбелязана годишнината на българо-кубинските отношения. Те благодарят не само на участниците, но и на учителите и родителите, помогнали за участието им в конкурса.
/ММ/