Трима свързани със стъкларските заводи край Търговище са диагностицирани с COVID-19

Трима свързани със стъкларските заводи край Търговище са диагностицирани с COVID-19

BOBSTH 16:05:31 05-08-2020
RM1604BO.002
Търговище - COVID-19 - стъкларски заводи

Трима свързани със стъкларските заводи край Търговище са диагностицирани с COVID-19


Търговище, 5 август /Борислав Курдов, БТА/
Три нови случая на заразяване с коронавирус са регистрирани в Търговище днес - 05.08.2020 г. Към момента пациентите са настанени в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Търговище с потвърдена средно тежка клинична форма на COVID-19. И тримата заболели са хоспитализирани с оплаквания в здравословното състояние, съобщиха от Областният щаб за борба с разпространението на заразата.
Заболяването е установено при мъж на 53 г. от Търговище. На 03.08.2020 г. той е приет е за лечение във Второ вътрешно отделение на МБАЛ - Търговище с повишена температура и болки в гърдите. Поставена му е диагноза пневмония. Настанен е в самостоятелна стая. Взета му е проба за вирусологично изследване, като резултатът доказва наличието на коронавирусна инфекция. Веднага след получаване на информация за положителния резултат, лицето е приведено за лечение в Инфекциозно отделение на здравното заведение. В стаята, в която е пролежат, ще бъде извършена крайна дезинфекция. Контакт с лицето е имала единствено съпругата му, която не съобщава за здравословни проблеми. Новозаразеният работи като шофьор към външна фирма, обслужвала дружество от стъкларския холдинг, който има няколко завода в Търговище. На същото място работи и контактната съпруга.
Жена на 25 г. от Търговище, която също работи в стъкларските заводи е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на областната болница на 03.08.2020 г. Настанена е в самостоятелна стая за лечение на пневмония, грип и други респираторни заболявания. Своевременно е тествана за коронавирус. Положителният резултат доказва заболяването. Жената е семейна. Като контактен е установен съпругът й, който работи в завода за плоско стъкло. Към настоящия момент няма оплаквания в здравословното състояние. Контактен е и техният син.
Третата положителна проба е на 49-годишен мъж от гр. Търговище, занимаващ се с частен бизнес. Приет е за лечение на пневмония в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Търговище на 03.08.2020 г., с повишена температура и болки в мускулите. Установено е, че новодиагностицираният страда още от хипертония и диабет тип 2. Домашните му контактни са съпругата - медицинска сестра в стъкларския завод и техният син, като и двамата досега не са проявили симптоми на заболяването.
На всички контактни лица от семействата на новозаразените са връчени предписания за поставяне под 14-дневна домашна карантина.
Предоставени са конкретни указания за стриктно спазване на противоепидемичните мерки в заводите от стъкларския холдинг, развиващи дейност на територията на област Търговище.
Работата по ограничаване разпространението на заразяването продължава, уточниха още от Областният щаб за борба с разпространението на заразата./РУМ/