Много почитатели на руската филмова музика събра в Плевен Симфониета - Враца на летния си концерт "Ваше благородие"

Много почитатели на руската филмова музика събра в Плевен Симфониета - Враца на летния си концерт "Ваше благородие"

BOBSTH 10:22:01 01-08-2020
RM1020BO.007
Плевен - музика - филмова

Много почитатели на руската филмова музика събра в Плевен Симфониета - Враца на летния си концерт "Ваше благородие"


Плевен, 1 август /Малин Решовски, БТА/
Много публика събра в Плевен гастролът на Симфониета - Враца с програма от популярни песни и мелодии от руското кино, наречена "Ваше благородие", видя репортер на БТА.
Музикантите бяха извикани на бис няколко пъти на лятната "сцена под звездите" в парка на Регионалния исторически музей в последната, най-гореща юлска вечер на това лято. Под диригентството на Христо Павлов пяха солистите Венци Мицов, Адриана Бенова, Натали Ангелова и Александър Митев. Симфоничните аранжименти бяха дело на Венци Мицов, Николай Димитров и на диригента.
Харесваме руските филми и музиката от тях, затова с Венци Мицов съставихме програма по творби от Юрий Шевчук, Хренников, Хачатурян, Шостакович, Достоевски и Висоцки, каза за БТА Христо Павлов. Там, където успеем да организираме концерт, се убеждаваме, че се харесва тази музика, разкри той. "Не знам защо на много места хората имат задръжки, разсъждават малко по-политически, което според мен е изключително неправилно. Когато става дума за изкуство, то няма националност. Стойността на руската музика не трябва да бъде подценявана. В световен мащаб Дмитрий Шостакович е изключително важна личност - не би могла да съществува днешната филмова музика без него", е убеден маестро Павлов. По думите му "в Русия са поставени няколко направления в зората на филмовата музика, които много по-късно следва Холивуд". "Преподавам на студенти от различни националности филмова музика и се стремя да ги убедя, че музиката за киното не започва с Джон Уилямс. И че много от тази музика, която днес познават моите млади студенти, в дъното си има от старата музика на европейските композитори. От това произтича и нашата почит към руското кино", отбеляза музикантът. Той посочи, че се стремят да правят този тип програми по сериозен начин - да мислят за всяка нота, фраза и куплет по начина, по който мислят и за класическата музика. Павлов твърди, че в аранжиментите на тези песни са се опитвали да следват традициите на симфоничния оркестър, а не на попмузиката. Смятам, че така бавно, лека-полека успяваме да създаваме нова публика за класическата музика, добави той.
Лятната културна програма в Плевен продължава на открито заради коронавируса. На "сцена под звездите" в музейния парк ще се представят през август Плевенската филхармония и Веско Ешкенази с обичаната от публиката програма "Годишните времена" на Вивалди и Пиацола.

/РУМ/