Лятна академия за деца по роботика и природни науки започва в Еленския балкан

Лятна академия за деца по роботика и природни науки започва в Еленския балкан

BOBSTH 14:12:31 27-07-2020
MH1411BO.038
Велико Търново - Тинузавър - Лятна академия

Лятна академия за деца по роботика и природни науки започва в Еленския балкан


Велико Търново, 27 юли /Марина Петрова, БТА/
Лятна академия за деца по роботика и природни науки започва през август в Еленския балкан, съобщи пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново Невен Боянов от дружеството "Тинузавър", съорганизатор на проявата заедно с фондация"Университет за деца". Обучението по роботика ще започне на 2 август и ще продължи до 8 август в учебната база на село Мийковци. Заявка за участие са подали 35 деца с интерес към роботиката и електрониката. Сред тях е и 12-годишният Валтер Георгиев от Русе, който е възпитаник на Училището по изкуства и занаяти "Димитър Екимов" в село Русаля.
Тъй като в това училище се обучават талантливи деца от бедни семейства, "Тинузавър" ще му предостави стипендия, каквато ще получат и още две деца от София, подчерта Боянов. Връзката между Тинузавър, която е STEM-базирана платформа за преподаване на програмиране, математика и физика по забавен начин, и училището се е осъществила благодарение на доброволческия клуб "Заедно успяваме". Доброволците от клуба подкрепят социални, културни и обществени инициативи, а сред тях е и помощта за училището в Русаля, посочи доц. Ваня Димитрова, ръководител на организацията.
Според Радостина Тричкова, координатор на учебните дейности в училището, ако догодина то получи статут на гимназия, в него ще бъдат разкрити специалности както в сферата на изкуствата и занаятите, така и в областта на роботиката и електрониката.
Над 80 деца са получили основно образование в учебното заведение от неговото основаване през 2014 година. Годишно около 30 деца, извадени от бедна социална среда от цялата страна, живеят и се обучават в него. За разширяване на учебната и жилищна база в училището е обявена дарителска кампания.
/МХ/