Извънреден брой на емблематичното издание ЛИК на БТА събира 61 гледни точки за света след пандемията

Извънреден брой на емблематичното издание ЛИК на БТА събира 61 гледни точки за света след пандемията

След почти седемгодишно отсъствие на пазара днес се появи специално издание на легендарното списание ЛИК на Българска телеграфна агенция. Темата на броя е провокирана от пандемията, която преобърна напълно всекидневието на милиони хора и ги завъртя в ритъма на плашещ „бал с маски“, за който никой не знае кога ще свърши.

В седмиците на изолация БТА покани 61 фигури от различни сфери на българската култура да се включат в изпреварващо осмисляне на неизбежните промени в живота, предизвикани от коронавируса. Сред тях нямаше лекари, журналисти и политици, тъй като върху тези три професии падна основната тежест на борбата с КОВИД-19 и едва ли им беше до прогнози за бъдещето.

Публикуваните мнения в рубриката „Светът след коронавируса” в сайта на БТА разбираемо се радваха на засилен интерес – и когато се сближаваха, и когато се разминаваха, и преди всичко с изразената лична позиция. Те са и ценна за историята картина на състоянието на едно заплашено общество, нарисувана от някои от неговите най-авторитетни и най-обичани представители.

В името на културната памет на нацията БТА реши да направи следваща крачка и да събере текстовете от рубриката в специално издание на легендарното списание ЛИК.

Промененият до неузнаваемост свят от пролетта на 2020 се превърна и в тема на виртуална фотоизложба, която БТА организира с най-впечатляващите кадри на нейните фоторепортери и на колегите им от информационните агенции в различни точки на земното кълбо. „Не е сън“ е името на изложбата в сайта на БТА, фотоси от нея са включени в извънредното издание на ЛИК като естествена илюстрация на онова, през което преминаваме.

Сватба в Рим (Снимка: ЕПА/БТА)

Първият брой на „ЛИК” е издаден на 8 януари 1965 като седмичен бюлетин на Българска телеграфна агенция за литература, изкуство и култура. През март 1992 г. списанието спира да излиза, възстановено е през май 1999 г. като месечно издание. От март до декември 2013 г. съществува в електронен вид.

Настоящето извънредното издание на ЛИК е творчески проект, роден от опита заедно да намерим точните думи и образи за изпитанието, пред което ни поставя коронавируса – изпитание, непознато на следвоенните поколения в Европа и Америка.

Специалният брой на ЛИК е отпечатан от издателство „ФАБЕР”.

От 14 август може да го намерите на пунктовете за продажба на вестници и списания в цялата страна, на цена от 5 лв. 

Приятно четене. Бъдете здрави и смели!

 

БТА