На пристанище "Видин" днес акостира първият за сезона круизен кораб

На пристанище "Видин" днес акостира първият за сезона круизен кораб

BOBSTH 15:12:31 14-07-2020
PP1511BO.002
Видин - туристи - кораб

На пристанище "Видин" днес акостира
първият за сезона
круизен кораб


Видин, 14 юли /Ирена Данаилова, БТА/
На пристанище "Видин" днес на обяд акостира първият за сезона круизен кораб, плаващ по река Дунав, съобщи дежурният на пристанището. С луксозния кораб "Belvedere" пристигнаха от Румъния 60 германски туристи, което е 50 процента от капацитета на плавателния съд.
Той се агентира от фирмата "Балкантурс" ООД и по традиция туристите посещават един от символите на Видин - крепостта "Баба Вида" и забележителностите на крайдунавския град, Белоградчик и Белоградчишките скали, каза за БТА дългогодишният екскурзовод Албена Даракчиева. Слизането на българския бряг на туристите преминава при строго спазване на хигиенните изискванията на Министерството на здравеопазването в условията на извънредната обстановка заради COVID-19 и всички носят предпазни маски, уточни Даракчиева. Туристите, след проверка, се настаняват по 30 души в автобуси на фирмата, отново при спазване на 50 процента заетост на местата в тях.
Туристическите пътувания с кораб по Дунав през последните години се превърнаха в хит, като само за миналата година на Видинското пристанище акостираха 334 круизни кораба с близо 40 000 чуждестранни туристи, сочи официална справка на пристанище "Видин". За настоящата година бяха заявени, в периода 20 март-20 ноември, във Видин да акостират над 400 кораба, но пандемията от COVID-19 преустанови туристическите плавания по река Дунав.
/ПП/