В Ловешка област 21 язовира са първа степен на потенциална опасност

В Ловешка област 21 язовира са първа степен на потенциална опасност

BOBSTH 17:48:31 13-07-2020
RM1747BO.021
Ловеч - язовири - потенциална опасност

В Ловешка област 21 язовира са първа степен на потенциална опасност


Ловеч, 13 юли /Даниела Балабанова, БТА/
В Ловешка област 21 язовира са категоризирани като първа степен на потенциална опасност, още толкова като втора и 40 - трета степен. Категоризацията е направена от експерти в Междуведомствена комисия, назначена от областния управител на Ловеч Ваня Събчева, съобщават от пресцентъра на администрацията.
Критериите за определяне степента на опасност са определени в Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях и за осъществяване на контрол на техническото им състояние.
Разгледани и категоризиране са били 82 язовира.
На проверка от Междуведомствената комисия подлежат всички язовири, класифицирани първа и втора степен на потенциална опасност, като тя ще се осъществява в периода септември-октомври 2020 г.
Обектите с риск първа степен са: "Каменец" и "Пустия" в община Летница, "Александрово", "Мишковец", "Пелик дере", "Крапец", "Полето", "Прелом" в община Ловеч, "Сопот", "Морун", "Пазар дере" в община Угърчин, "Ледево", "Шарковско", КОС 1 и КОС 2 в община Троян. В община Луковит това са язовирите "Синдиката" и "Тодоричене", а в община Ябланица "Боаза", "Голяма Брестница" и "Витина лъка". В община Тетевен само язовир "Малка Желязна".

/РУМ/