Експерти от РИОСВ - Пловдив спасиха през почивните дни девет животни

Експерти от РИОСВ - Пловдив спасиха през почивните дни девет животни

BOBSTH 17:26:02 13-07-2020
IS1724BO.013
Пловдив - екоинспекция - животни

Експерти от РИОСВ - Пловдив спасиха през почивните дни девет животни


Пловдив, 13 юли /Дима Шопова, БТА/
Експерти от РИОСВ - Пловдив спасиха девет животни през почивните дни, пет от които са защитени видове, това съобщиха от пресцентъра на екоинспетцията. Това е станало възможно след сигнали, получени на "зеления телефон" на институцията от граждани.
Четири новоизлюпени диви патенца, бебе-чухалче, малка кукумявка, костенурка и майка-таралеж с малкото си са сред спасените животни. Те са намерени в различни квартали на Пловдив, както и в селата Марково и Леново. Екоекспертите са преценили, че костенурката е в добро здравословно състояние и са предпочели да я пуснат на подходящо място в природата. Останалите животни днес пътуват към Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където специалистите ще поемат грижите за тях. Опасност да оцелеят без грижите на майка си има за патетата, които са излюпени буквално преди броени дни, допълват в съобщението.
Сигналите за бедстващи птици пред последните седмици се увеличават, коментират експертите. Според тях, когато става въпрос за спасяване на бебета-птици, на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ вид. Често родителите им ги откриват и продължават да се грижат за тях. Препоръчва се, когато бъде открита малка птица, тя да се постави върху клон на дърво или на покрива на сграда в района, където е намерена. Така има по-голям шанс за нейното оцеляване./ИС/