Мораториумът за неразкриване на нови университети и филиали трябва да се спазва, апелира проф.Славчо Томов

Мораториумът за неразкриване на нови университети и филиали трябва да се спазва, апелира проф.Славчо Томов

BOBSTH 12:15:01 12-07-2020
IS1214BO.012
Плевен - университет - ректор

Мораториумът за неразкриване на нови университети и филиали трябва да се спазва, апелира проф.Славчо Томов


Плевен, 12 юли /Малин Решовски, БТА/
Мораториумът за неразкриване на нови университети и техни филиали трябва да се спазва - нужно е държавата да помогне за пресичане опити за нелоялна конкуренция между висшите училища, които влизат в противоречие със Закона за висшето образование. Това заяви за БТА ректорът на Медицински университет - Плевен, проф.д-р Славчо Томов.
Той припомни, че преди две години от Съвета на ректорите на висшите училища е взето решение да спре екстензивното развитие на системата за висше образование и да се наложи мораториум върху разкриване на факултети, филиали и нови университети. Това се узакони с новия Закон за висшето образование, посочи професорът. Някои градове и области обаче, ръководени най-вече от чисто местни и лобистки интереси от местни ръководители, които, трябва да признаем, не са компетентни да се наместват в системата на висшето образование, смятат, че чрез разкриване на филиали помагат за развитие на регионите си, коментира проф. Томов. Ако ние от висшите училища не защитаваме системата и, ако тя продължава да се развива екстензивно, водена от лобистки и други интереси, това ще нанесе сериозен удар на висшето образование и на неговото качество в България, е убеден проф. Томов.
"Мораториумът за неразкриване на нови висши училища трябва да се спазва. В момента системата е надскочила границите си за екстензивно развитие, сега трябва да тръгне по интензивен път. Не трябва да се допуска другото, което я обрича на катастрофа. МОН подкрепя мораториума, но някои търсят вратички той да бъде нарушаван. Новият председател на Съвета на ректорите трябва да положи усилия за спазването му. Намалява броят на кандидат-студентите всяка година, а ние да се опитваме да увеличаваме университетите и техните филиали - това е абсурд", каза в заключение проф.д-р Славчо Томов.

/ИС/