Проверките в междуградския транспорт ще зачестят, заради превозваненето на пътници без маски

Проверките в междуградския транспорт ще зачестят, заради превозваненето на пътници без маски

BOBSTH 06:45:01 12-07-2020
IS2009BO.025 06:45
Благоевград - междуградски транспорт - маски

Проверките в междуградския транспорт ще зачестят, заради превозваненето на пътници без маски


Благоевград, 12 юли /Десислава Велкова, БТА/
Носенето на маски в междуградския транспорт е задължително, напомни директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов. Той беше потърсен за коментар по повод на проверка на БТА, която показа, че в автобусите много от пътниците са без или със свалени маски, а шофьорите не следят за спазване на изискването.
Д-р Калоянов заяви, че са връчени предписания на всички фирми, които извършват градски и междуградски превози, както и до общинските кметове в областта, тъй като има много общински фирми, извършващи превози. "Трябва да спазват стриктно предписанията всички пътници да носят маски, шофьорът, ако не е изолиран - също", посочи директорът на РЗИ.
Съвместно с полицията редовно се правят проверки по линиите от градския транспорт, както и на други закрити обществени места. Вече има съставени пет акта за нарушения. Директорът на РЗИ - Благоевград посочи, че в градските автобуси рядко има нарушители. Има случаи обаче, при които хора, които не носят маски, се оправдават с топлото време и с това, че им прилошава, когато маските са поставени на лицето им.
Ще зачестят и проверките в междуградския транспорт, увери д-р Калоянов, но посочи, че много често хората поставят маските при качването в автобуса, но по време на самото пътуване ги махат. Това прави нарушението трудно за установяване.
Носенето на маска е начин хората да се предпазят, напомни директорът на РЗИ. От една страна заради тези, които са носители на коронавирус, но нямат симптоматика и не са наясно с това, да не заразят околните. Предпазва и здравите хора от пряк контакт с пръски от слюнка на близко разположени болни./ИС/